Σαν σήμερα – 20 Μαρτίου 2017

1
134

1834…. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1852…. Εκδίδεται το βιβλίο της Χάριετ Μπίτσερ Στόου «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», όπου μέσα σε τρεις μήνες θα πουλήσει πάνω από 300.000 αντίτυπα.

1916…. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1929…. Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στο δικέφαλο αετό.

1933…. Εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο οποίος ξεκινά την οικονομική αναστύλωση της χώρας, που μαστίζεται από το κραχ της δεκαετίας του ’20. Η πολιτική που ακολούθησε θα γίνει γνωστή ως «New Deal».

…. Την ίδια μέρα, στη Γερμανία, οι Ναζί ανοίγουν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

1952…. Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας παθαίνει βαριά ημιπληγία. Επίσημα πρωθυπουργικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

1969…. Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ.

1970…. Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας με έδρα το Παρίσι.

1986…. Ο Ζακ Σιράκ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1987…. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά του ΑΖΤ, του πρώτου φάρμακου κατά του AIDS.

2003…. 4:35 π.μ. (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ. Αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα εισβάλουν στη χώρα με το επιχείρημα ότι το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Σαν σήμερα το 1828 γεννήθηκε ο νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, Ερρίκος Ιψεν.
SHARE Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
 • Dyspistos

  To 1933 ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ αναλαμβάνει με επιτυχία την ανόρθωση της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά το δραματικό κραχ του 1929.
  Διερωτήθηκε κανείς αν ενας άλλος πρόεδρος, κάποιος σαν τον δικόνε μας τον Κώστα Καραμανλή και τον Τζέφρυ του χτες καθώς και τον Αλέξη του σήμερα θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα στη θέση του χαρισματικού και στιβαρού ηγέτη Ρούσβελτ;
  Το γράφω επειδή έχω πειστεί πλέον ότι έχουμε την ατυχία να μην διαθέτουμε ισχυρούς και ταλαντούχους πολιτικούς στις μέρες μας. Η ανικανότητά τους και το ολίγιστον της οντότητάς τους παράλληλα με την ημιμάθεια και την απειρία τους αποδεικνύονται ως κύριες αιτίες της κακοδαιμονίας μας, τόσα χρόνια τώρα.

  Αλλά μήπως έχουμε περιθώρια επιλογής, ψηφίζοντας; Πάρε τον ένα άσε τον άλλον είναι όλο το σημερινό πολιτικό προσωπικό μας. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις, μετρούμενες στα δάκτυλα του ενός χεριού, που δεν συμπληρώνουν κι αυτές το πορτραίτο ενός ηγέτη.
  Κι εμείς, το ίδιο έρμαια όπως τότε που επιτρέψαμε σαν λαός να φυλακίσουν τον ήρωα Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα,
  χειροκροτούμε κνώδαλα ελπίζοντας, μέσα στην απελπισία μας, να φανούν κάπως καλύτεροι από τους προηγούμενους.

  Πολλοί διαμαρτύρονται που αποκαλείται Εθνάρχης ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
  Δεν τους κόβει το λίγο μυαλό τους ότι πήρε μια χώρα διαλυμένη και αλληλοσπαρασσόμενη και την έφτασε να έχει βιομηχανική παραγωγή μεγαλύτερη κι από την αγροτική παραγωγή.
  Δεν συμφωνώ ότι η Δεξιά ωδήγησε τον εθνάρχη στις τότε επιτυχίες του. Το έμφυτο ταλέντο του πολιτικού ήταν κι όχι η ιδεολογία. Αν και ευχαριστώ τον Υψιστο που ήτανε δεξιός, ώστε να μη βρισκόμαστε σήμερα κι εμείς στο χάλι των πρώην σοβιετικών χωρών.

  Απολογούμαι αν κούρασα με τη φλυαρία μου.