Δεν είναι καλά οι άνθρωποι!

1
522

Η ιστορία που θα σας πω σήμερα λέει ότι ζούμε σε μία παράξενη χώρα, με ένα κράτος που μοιάζει με αγράμματο επαρχιώτη της δεκαετίας του 60 που αναλάμβανε τον ρόλο του επιλοχία σε τάγμα ανεπιθύμητων νεοσυλλέκτων. Κι από την άλλη πλευρά του λόφου βρίσκονται οι πολίτες, οι οποίοι εξαναγκάζονται για να επιβιώσουν να γίνουν ήρωες στο θέατρο του παραλόγου.

Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ένας πολίτης που λόγω οικογενειακής παράδοσης έχει υπάρξει ιδιαίτερα εύπορος στο παρελθόν. Κι όπως όλοι οι εύποροι άνθρωποι σε αυτή την χώρα έβαζαν στο παρελθόν τα χρήματά τους σε ακίνητα για να γλιτώσουν από υποτιμήσεις και πληθωρισμό, φαινόμενα συνηθισμένα στις… «ευτυχισμένες μέρες της δραχμής». Που να φανταζότανε τώρα ότι η ασφάλεια του παρελθόντος του θα γινότανε ο σημερινός του εφιάλτης, ελέω του ΕΝΦΙΑ και της παράλληλης οικονομικής απραξίας. Εν πάση περιπτώσει, ένα από τα ακίνητά του είναι νοικιασμένα στο ΙΚΑ. Κι από εδώ και πέρα αρχίζει η ιστορία μας!

Ο άνθρωπος μας έχει ταυτόχρονα και μία μικρή επιχείρηση στην οποία και απασχολεί δεκαπέντε νοματαίους. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Φαντάζομαι καταλάβατε ποια είναι η συνέχεια!

Από τον Οκτώβριο του 2016 το ΙΚΑ σταμάτησε ξαφνικά να πληρώνει το ενοίκιο του! Αυτό προκάλεσε στο τέλος μία αναστάτωση στον επιχειρηματία, καθώς σε αυτή την περίοδο κάθε απώλεια εσόδου προκαλεί μεγάλες ανατροπές στα οικοσύστημα του καθενός μας.

Ο ίδιος θεώρησε αρχικά ότι δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα κι αυτό διότι είχε εκχωρήσει το ενοίκιο στο ΙΚΑ για μία παλαιότερη ρύθμιση και μέσα από αυτή την εκχώρηση πληρωνόντουσαν και οι νέες του υποχρεώσεις. Πίστεψε λοιπόν την θεωρία ότι ένα μείον ένα ίσον μηδέν. Ότι επειδή είχε εκχωρήσει το ενοίκιο στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ ήταν ο ενοικιαστής, δεν θα υπήρχε στο τέλος πρόβλημα. Η άλλη του επιλογή ήταν να «ρίξει» κάποιον τρίτον. Να μην πληρώσει τους εργαζόμενους ή κάποιον προμηθευτή του. Να ανατρέψει, δηλαδή, την ισορροπία κι άλλων οικοσυστημάτων.

Στο μυαλό του δεν υπήρχε πρόβλημα. Όπως πιστεύω ότι και στο μυαλό των περισσοτέρων από εσάς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Διότι οι περισσότεροι από εσάς είστε λογικοί άνθρωποι. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχτηκαν ομαλά. Ο Οργανισμός καθυστέρησε υπερβολικά (κι εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα αν αυτή η στάση σχετίζεται με την «διαπραγμάτευση» κι αν επρόκειτο για ένα ευρύτερο σχέδιο με στόχο την εξοικονόμηση πόρων) κι έτσι ο άνθρωπός μας καθυστέρησε αντίστοιχα την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το πανίσχυρο κράτος καταφτάνει κάποια στιγμή και ζητάει από όσους το «αμφισβήτησαν» να παραδοθεί άνευ όρων! «Να κάνουμε έναν συμψηφισμό»; Τόλμησε και το εκστόμισε! «Τι λέτε κύριε», ήταν η απάντηση, «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα»!

Ο πραγματικός «πανικός» όμως είναι ότι το ΙΚΑ έστειλε εντολή για να κατασχεθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί! Δηλαδή, από την μία δεν πλήρωναν τις δικές τους υποχρεώσεις και από την άλλη ζητούσαν να σταυρωθεί ο πολίτης που δεν μπορούσε να πληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις προς αυτούς, επειδή αυτοί ήταν αντισυμβατικοί! Αν αυτό δεν είναι τρέλα, πώς αλλιώς μπορούμε να το πούμε; Μονά ζυγά, όλα υπέρ του δημοσίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΙΚΑ και του δύσμοιρου πολίτη είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ευτυχώς, έληξαν οι άλλες «διαπραγματεύσεις», του υπουργού Τσακαλώτου με τους θεσμούς. Κι έτσι το ΙΚΑ πλήρωσε τα οφειλόμενα και ο άνθρωπός μας πλήρωσε με την σειρά του αυτόματα τις ασφαλιστικές εισφορές που όφειλε.

Η ιστορία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε αίσιο τέλος. Ότι έγινε, δηλαδή, μία παρανόηση σαν κι αυτές που ξέρουμε όλοι και τα πράγματα επέστρεψαν σε μία μορφή κανονικότητας. Με δύο, όμως, διαφορές: Η πρώτη είναι ότι ο δικός του λογαριασμός φούσκωσε κατά κάτι τις με τις προσαυξήσεις. Η δεύτερη ότι αρχίζει να σκέπτεται τρόπους να εγκαταλείψει πλήρως την επιχειρηματική δράση. Επειδή ζει σε μία χώρα που «δεν γίνονται αυτά», αλλά γίνονται μόνο τα άλλα. Όχι ότι δεν του έχουν συμβεί άλλα κι άλλα! Αλλά αυτό το «αυτό» ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι. Η σταγόνα που τον έκανε να πει «δεν είναι καλά οι άνθρωποι»!

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή: Liberal.gr

thanasis.mavridis@liberal.gr
SHARE Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
 • Σπύρος.Γ.Κ.

  Κατά την πολύ ταπεινή μου άποψη, γιά ΟΛΟΥΣ τους εξεφτελισμούς μας, γιά
  όλα τα βασανιστήρια που μας κάνει αυτό το ΣΑΔΙΣΤΙΚΟ Ελληνικό κράτος, απο-
  κλειστικοί υπεύθυνοι, είμαστε εμείς. Οι άβουλοι και υποταγμένοι πολίτες- ρα-
  γιάδες. Είναι βλέπετε κι αυτό το μαμημένο το DNA μας, που μετά τα 400 χρό-
  νια σκλαβιάς, εξελίχθηκε σε ‘επικρατούν γονίδιο’. Και ανεχόμαστε, χωρίς ν’αντι-
  δρούμε. Και προσπερνάμε, γιατί τούτη τη δόση αφορά στον γείτονα και όχι
  σε τα μας. Και συνεχίζουμε ανέμελοι την πορεία μας, στα λιβάδια της ΒΙΑΣ,
  της ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗΣ και του ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ. Προσκυνούντες και ‘σεβόμενοι’
  ένα Κράτος-Δυνάστη και Νταβατζή. Ένα Κράτος συνέταιρο στο προϊόν του
  ΜΟΧΘΟΥ μας και του ΜΥΑΛΟΥ μας. Συνέταιρο με συμμετοχή στα κέρδη και
  ποτέ στα έξοδα.
  Μερικά τυχαία παραδείγματα: α) Χιονίζει του ‘κιαρατά’, στους δρόμους επι-
  κρατεί ΧΑΟΣ, αναζητείτε επί ματαίω την ΤΡΟΧΑΙΑ, αλλά….πιό εύκολα συναντάτε
  κοιτάσματα χρυσού. Αντίθετα, τις μέρες τις ηλιόλουστες, θα συναντήσετε
  την τροχαία, κρυμμένη πίσω από πικροδάφνες, γιά να σας ρωτήσει ευγενικά,
  αν έχετε φαρμακείο, τριγωνάκι στάθμευσης και καινούργια λάστιχα(!!!) Αμέεεε…
  β) Το αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ συμβαίνει και με τον έλεγχο ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ. Με την πρώτη
  σταγόνα της βροχής, το συνεργείο σαλπάρει γιά τον πλησιέστερο καφενέ.
  γ) Καλάαααα…..Γιά την αποκοτιά ν’αγοράσετε ένα οικοπεδάκι και να έχετε το
  θράσος να θέλετε και να χτίσετε, δεν το συζητάμε! Εκεί η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, θα σας
  κάνει εντατικά φροντιστήρια γιά το πως ΑΚΡΙΒΩΣ θα είναι η κόλαση, αν δεν διά-
  γετε ενάρετον βίον, σε τούτον τον προσωρινό και μάταιο κόσμο.
  δ) ΟΧΙ!!! Γιά τις οικείες ΔΟΥ, δεν θα σας γράψω κάτι. Γιατί τα έχετε ΠΑΘΕΙ και
  συνεπώς, τα έχετε ΜΑΘΕΙ. Ούτε φυσικά, γιά τα Δημόσια Νοσοκομεία.