Απαραίτητη η Συνταγματική μεταρρύθμιση για την Δημόσια Διοίκηση

0
123

Με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στις συνθήκες που το σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης κατέρρευσε, καθώς είναι απόλυτα συνυφασμένο με την θεσμική κατάρρευση η οποία προηγήθηκε της οικονομικής ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος ως προσκεκλημένος του Συλλόγου προβληματισμού και διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ που διοργάνωσε την εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων στην Δημόσια Διοίκηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως η Ελληνική κοινωνία η οποία χαρακτηριζόταν από την ικανοποίηση των αναγκών, μεταβλήθηκε σε μια κοινωνία που διεκδικούσε την υλοποίηση των επιθυμιών, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν οι συνειδήσεις

Επίσης, τονίστηκε η βαριά πολιτική ευθύνη που κουβαλούν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν την χώρα και προκάλεσαν κοινωνικές αλλοιώσεις.

Στον τομέα των προτεινόμενων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, υποστηρίχθηκε ότι οποιαδήποτε αλλαγή και αν εφαρμοστεί, δεν θα τελεσφορήσει αν δεν πραγματοποιηθούν αλλαγές στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.

Απαραίτητη κρίνεται η Συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύγχρονο συνταγματικό πλαίσιο που θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση, οδηγώντας σε ένα μικρό αλλά αποτελεσματικό μηχανισμό ο οποίος θα παράγει στρατηγική και πολιτική, ενώ τα υπουργεία θα πρέπει να αξιοποιούν τα στελέχη που προέρχονται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ Αλ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς η Δημόσια Διοίκηση να είναι απαλλαγμένη από την πατρωνία του πολιτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΑΞΙΟΤΗΣ κος Γ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στο έργο του ΑΞΙΟΤΗΣ και στις προτάσεις εφαρμογής αξιοκρατικών αρχών και μεθόδων για την διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο τομέα, που έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία.

Οι προτάσεις αυτές, παρουσιάζονται στο πόνημα του σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ με τίτλο «ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΦΙΚΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ».

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων, μελών και φίλων του ΑΞΙΟΤΗΣ.
SHARE Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone