Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Σύνταξη με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πράσινο φως με όριο τις καταθέσεις ύψους 12.000 ευρώ

Οικονομία

Στον έλεγχο των καταθέσεων έχει κολλήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης για οφειλέτες με άνω των 20.000 και έως 30.000 ευρώ χρέη, καθώς βάσει των εκτιμήσεων ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες θα είναι έτοιμοι να ελέγχουν τον μέσο όρο των τραπεζικών καταθέσεων του έτους, πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, σε περίπου δύο μήνες. Κι αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ότι μόνο αν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις κάτω των 12.000 ευρώ θα μπορεί να λαμβάνει σύνταξη, με τον ΕΦΚΑ να παρακρατεί ένα μέρος αυτής, αντί των οφειλών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφές ώστε να ορισθεί ο τρόπος άρσης του τραπεζικού απορρήτου και ελέγχου των καταθέσεων, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι θα ελέγχεται ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το έτος πριν από αυτό της υποβολής της αίτησης, ώστε αν είναι κάτω των 12.000 ευρώ να δίνεται το πράσινο φως και να ξεκινάει η διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται και θα πρέπει ο οφειλέτης, εάν επιθυμεί να λάβει σύνταξη, να καταβάλλει το επιπλέον ποσό έως τις 20.000 ευρώ προκειμένου το υπόλοιπο να ρυθμίζεται σε 60 δόσεις, οι οποίες θα παρακρατούνται από τη σύνταξη.

Προσοχή χρειάζεται όταν ο δικαιούχος υποψήφιος συνταξιούχος είναι συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, καθώς σε αυτή την περίπτωση καταθέσεις μεγαλύτερες των 12.000 ευρώ θα τον βγάζουν αυτόματα εκτός διαδικασίας.

Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τη διαδικασία αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Και θα ξεκαθαρίζει όλες τις δικλίδες ασφαλείας που απαιτούνται σε μια προσπάθεια να λάβουν σύνταξη μόνο όσοι πραγματικά δεν μπορούν με άλλο τρόπο να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Βέβαια, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες, όπως είπε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου προκειμένου να ξεκινήσει ο έλεγχος από τις τράπεζες. Έτσι, σε πρώτη φάση θα υπογραφεί η ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει όλες τις πιθανές περιπτώσεις ελέγχου, ώστε στη συνέχεια οι τράπεζες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις όσον αφορά στο λογιστικό κομμάτι. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ορίζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέος προς τον ΕΦΚΑ, πως το όριο οφειλών των 20.000 ευρώ αυξάνεται στις 30.000 ευρώ. Αντιστοίχως για αγρότες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, το όριο της οφειλής αυξήθηκε από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά, για την ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να πληρούνται από την πλευρά του οφειλέτη οι εξής προϋποθέσεις:

Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή το 62ο με 40 έτη ασφάλισης.

Να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης.

Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ.

Προσοχή όμως. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Για ποσό οφειλής άνω των 30.000 ευρώ (ή 10.000 για τον π. ΟΓΑ), ο ασφαλισμένος θα μπορεί να καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ, προκειμένου να κάνει χρήση της ρύθμισης.

Για ποσό οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) και μέχρι τις 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), θα παρακρατείται το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης μέχρι να περιορισθεί η οφειλή και πάλι στις 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ).

Ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του και το υπόλοιπο 60% θα αποπληρώνει την οφειλή. Στη συνέχεια, για το υπόλοιπο, θα εφαρμόζεται η παρακράτηση σε 60 δόσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμές σε 12 δήμους - Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Πρόκειται για δήμους απ' όλην τη χώρα που είχαν υποβάλει ενστάσεις στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με το επιχείρημα ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις π...

Φόρτωση άρθρων...