Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Φαντασμαγορικό Πάσχα στην Κέρκυρα - Οι μελωδίες των φιλαρμονικών και το σπάσιμο των μπότηδων

Ελλάδα

Πλήθος κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, κατέκλυσε την Κέρκυρα για το φετινό Πάσχα, γεμίζοντας ασφυκτικά τα σοκάκια και τις πλατείες του νησιού. Η θρησκευτική κατάνυξη κορυφώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, με την περιφορά των επιταφίων από τις εκκλησίες της πόλης.

Σε κάθε ενορία, οι πιστοί ακολούθησαν με λαμπάδες και κεριά τους επιτάφιους, υπό τους μελωδικούς ήχους των χορωδιών και των φιλαρμονικών. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, με τους ψαλμούς και τα ύμνους να δημιουργούν ένα κλίμα θρησκευτικής περισυλλογής.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου. Η λιτανεία διέσχισε τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, καταλήγοντας στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου οι πιστοί προσκύνησαν το λείψανό του.

 

Το Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν την Ανάσταση, οι κάτοικοι της Κέρκυρας τήρησαν το έθιμο των "Μπότηδων". Πήλινα κανάτια έπεσαν από τα μπαλκόνια, με το σύνθημα "Χριστός Ανέστη", σηματοδοτώντας την πρώτη Ανάσταση.

Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμηνεύουν διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

 

 

Το νησί έχει πλημμυρίσει από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, ενώ το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς το πρωί, Μεγάλο Σάββατο, καθώς τέσσερα κρουαζιερόπλοια θα αράξουν στο λιμάνι για μερικές ώρες, ούτως ώστε οι περίπου 10 με 12 χιλιάδες πόλεις θα κατέβουν για να ζήσουν αυτά τα απίστευτα έθιμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αθήνα την Κυριακή λόγω της διεξαγωγής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, λόγω της διεξαγωγής του ποδηλατικού αγώνα με την επωνυμία «Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024», ανακοίνωσε η Ελληνική Αστ...

Πιερρακάκης για Πειραματικά Σχολεία: Το μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί κίνητρο για να ενισχύουμε διαρκώς τη λειτουργία τους

Τη δημόσια κλήρωση για την εισαγωγή των υποψήφιων μαθητών/τριών στα Πειραματικά Σχολεία παρακολούθησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε ανάρτησή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου, γιορτάζουν οι: Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη, Ιούλιος Γαλάτεια, Γαλατία Φαεινός, Φαεινή

Φόρτωση άρθρων...