Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Θα «οργώσει» την Ελλάδα ο Μητσοτάκης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί που επιθυμούν να προταθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και πως ο Κασσελάκης αποφάσισε να «καθαρίσει» τον Πολάκη

Παρασκήνιο

Στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχεδιάζει να οργώσει την χώρα, στις 30 μέρες που έμειναν μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
Όσο και εάν ενοχλεί πολλούς, ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης είναι το πλέον άχαστο asset της κυβερνώσας παράταξης, αφού σε επτά ή οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις (έχουμε χάσει το μέτρημα) επικράτησε κατά κράτος. 
Και όλα δείχνουν πως και σε αυτές τις κάλπες η ιστορία θα επαναληφθεί…

@ Από και πέρα πάντως, και ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, είναι βέβαιο πως μετά τις εκλογές θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην Κυβέρνηση. Η οποία, η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε με το… αριστερό την δεύτερη τετραετία της. Δομικός ή σαρωτικός ανασχηματισμός αποκλείεται, όμως είναι βέβαιο ο πρωθυπουργός θα διορθώσει τις αρρυθμίες που ο ίδιος έχει εντοπίσει.

@ Η ισχυρή πιθανότητα να προταθεί η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου για δεύτερη φορά από τον πρωθυπουργό σε μερικούς μήνες για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, και κυρίως η επιλογή Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του παραμονές Ευρωεκλογών, δείχνει σε εμάς πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Και το λέμε αυτό γιατί δύο πρώην «γαλάζιοι» πρωθυπουργοί, είναι ξεκάθαρο πως το παλεύουν στο παρασκήνιο για να είναι οι νέοι ένοικοι της Ηρώδου Αττικού…  
          

@ Η στήλη ενημέρωσε πρώτη τους αναγνώστες της για το… σχέδιο πίσω από την επιστράτευση του Βασίλη Κασσελάκη στη μάχη των Ευρωεκλογών. Όχι, ο Στέφανος Κασσελάκης ουδόλως θεωρεί ότι ο συνεπώνυμος εξάδελφός του θα καταφέρει να εκλεγεί στις Ευρωεκλογές. Ο στόχος, όμως, δεν είναι αυτός. Ο στόχος είναι να φτιάξει σιγά σιγά τους μηχανισμούς και την απαραίτητη πολιτική «προίκα» στα Χανιά, ώστε προοπτικά να… «φάει» την έδρα του Παύλου Πολάκη -με τον οποίο, άλλωστε, οι σχέσεις του Κασσελάκη έχουν περάσει και καλύτερες μέρες… Όλα τούτα, βεβαίως, οι τακτικοί αναγνώστες μας τα ξέρετε. Αυτό που αποκαλύπτει, λοιπόν, σήμερα η στήλη είναι ότι ο Πολάκης έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το δόγμα… «προσέχουμε για να έχουμε». Φροντίζει, δηλαδή, να στεγανοποιεί τους δικούς του τοπικούς κομματάρχες και τα δίκτυα, προκειμένου να μην πάθει αυτό που έκανε ο ίδιος στον Γιώργο Σταθάκη. 
Δεν χαιρετάει ο… Χαιρετάκης

@ Το ενδιαφέρον είναι ποιος έχει αναλάβει, για λογαριασμό του Πολάκη, να προστατέψει τον πρώην υπουργό από τυχον «άλωση» του εκλογικού του «στρατού» από τον Βασίλη Κασσελάκη: θυμάστε τον Μιχάλη Χαιρετάκη, για τον οποίο ο Πολάκης είχε εκβιάσει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα όταν δεν είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο; Τότε, ο Πολάκης παραλίγο να βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά, βλέπετε, ο Τσίπρας τον λυπήθηκε και έκανε «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του», όπως φέρεται να λέει, μετανιωμένος, σε συνομιλητές του. Ο Χαιρετάκης, λοιπόν, που είχε αναλάβει να «πριονίσει» τα ερείσματα του Γιώργου Σταθάκη στα Χανιά, τώρα έχει αναλάβει να κάνει το ίδιο και για τον Βασίλη Κασσελάκη, για λογαριασμό του πολιτικού μέντορά του: του Πολάκη.

@ Ο Βασίλης Κασσελάκης, πάντως, όπως επιμένει καλά ενημερωμένη πηγή της στήλης για τα τεκταινόμενα στην τοπική κοινωνία των Χανίων, έχει ήδη αρχίσει να «στήνει» μηχανισμό. Άλλωστε, επί της ουσίας έχει ήδη τον μηχανισμό του πατέρα του, που είχε διατελέσει και βουλευτής της ΝΔ όταν έχασε τη μάχη για τη ζωή ο αείμνηστος «γαλάζιος» βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η «γαλάζια» οικογενειακή του προέλευση έρχεται να «κουμπώσει» με την στροφή που επιχειρεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης, ώστε να προσεγγίσει ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς και μετριοπαθείς δεξιούς. Κατά συνέπεια, μπορεί η επιρροή Πολάκη να περιοριστεί στα μιτάτα και στα οροπέδια -εκεί που δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα…

@ Ανάμεσα στις νέες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν από τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναμφίβολα ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της Μαρίας Μηλίνης.
Η Βολιώτισσα δημοσιογράφος και διευθύντρια επικοινωνίας του Ανδρέα Λοβέρδου αποτελεί ίσως την πιο στενή συνεργάτιδα του πρώην υπουργού, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια στέκεται βράχος δίπλα του, τόσο στα εύκολα και στα ωραία, όσο και στα δύσκολα.
Η Μαρία δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι, αλλά το μικρόβιο της πολιτικής το κόλλησε νωρίς, στα μαθητικά της χρόνια. Σπούδασε Φιλολογία με εξειδίκευση στη Νεοελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δημοσιογραφία στη Σχολή του ANT1. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1998, μιλά αγγλικά, γερμανικά και είναι παντρεμένη από το 2004 με τον δικηγόρο Βόλου Κωστάκη Παπαδόπουλο.

@ Την απόδοση του χώρου αναμένει η κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.
Ήδη όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Αθηναίων συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό του χώρου και παράλληλα προχωρούν και οι κατεδαφίσεις.
Εκείνο που απομένει είναι η έγκριση της οικοδομικής άδειας καθώς και η χρηματοδότηση του κυρίως έργου.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε την πρόταση που υπεβλήθη από το ΥΠΕΝ για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου ύψους 115 εκατ. ευρώ  στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.11 "Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)" του ΤΠΑ/ΠΠΑ.
Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες. Πρακτικά ο μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026 για τη σεζόν 2026-2027.

@ Καλό το μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την απόδοση τους, αλλά κάτι μας λέει ότι και πάλι θα βολευτούν οι ημέτεροι, οι οποίοι κατέχουν θέσεις-κλειδιά. Περιμένουμε να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο σύστημα της κυβέρνησης για να δούμε ποιοι πραγματικά εργάζονται και ανταμείβονται και ποιοι εργάζονται και παίρνουν το βραβείο της... ανοικτής παλάμης. Αν το νέο σύστημα δεν έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, τότε και αυτοί που δουλεύουν θα κατεβάσουν τα στυλό...  

@ Αυξήθηκαν στα 47,88 δις. ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια στιγμή αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων χρεών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εστάλησαν 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ με την προειδοποίηση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος τους με κατασχέσεις.
Στο 4ο τρίμηνο του 2023 είχαν αποσταλεί 29.884 ειδοποιητήρια ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν λάβει την προειδοποίηση του ΚΕΑΟ 24.000 οφειλέτες.
Οι επιλογές ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες όταν λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια είναι η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο που έχει παγώσει στο 5,5% ως και το 2025, διαφορετικά (αν έπαιρνε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ) θα ξεπερνούσε το 9%.
Η λήψη αναγκαστικών μέτρων πάντως αναστέλλεται και με έναντι πληρωμές, από τους οφειλέτες δηλαδή με την καταβολή σε τακτική βάση (όχι κατ' ανάγκη κάθε μήνα) ενός ποσού έναντι της οφειλής τους, ώστε να μην μπουν στη λίστα των κακοπληρωτών.  

@ Αξιοσημείωτη αύξηση μεγεθών που οδήγησε σε ιστορικό ρεκόρ απόδοσης παρουσίασε η ανεξάρτητη πλέον εταιρική οντότητα της Lamda Malls το 2023. Κάτω από την εν λόγω θυγατρική, ο όμιλος Lamda Development έχει συγκεντρώσει τις επενδύσεις του σε τέσσερα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designers Outlet), ενώ σε αυτή υπάγονται και προγραμματισμένες επενδύσεις για τα νέα εμπορικά κέντρα του ομίλου στο Ελληνικό.
Μετά τη θετική πορεία της Lamda Malls το 2023, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως σε βάθος τριετίας-τετραετίας και εφόσον ενσωματωθούν τα δύο νέα malls στο Ελληνικό, αλλά και οι επενδύσεις στις μαρίνες, τα κέρδη EBITDA του τομέα θα είναι διπλάσια σε σχέση με τα 81 εκατ. ευρώ του 2023.

@ Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, παρέχοντας στα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών ρευστότητας, μέσω του προϊόντος "Πειραιώς Επιχειρείν Ανοικτό POS", με ειδική προσφορά επιτοκίου. Η συνεργασία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει η Τράπεζα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και αποσκοπεί στην υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης.
Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει την προσφορά επιτοκίου 5,90%, πλέον εισφοράς 0.60%, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 30/6. Οι επιχειρήσεις εστίασης -μέλη της ΠΟΕΣΕ μπορούν να ενημερωθούν από τα καταστήματα του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς για τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις χορήγησης του προϊόντος.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Δίπλα – δίπλα Κασσελάκης και Ανδρουλάκης στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις– Να μην σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων δήλωσε ο δή...

Φόρτωση άρθρων...