Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Το μήνυμα των κυβερνήσεων και των αγορών προς το Ισραήλ

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η ψυχραιμία των επενδυτών σε όλες τις αγορές ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής ημέρας, λίγες μόλις ώρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης των Ιρανών στο έδαφος του Ισραήλ.

Τα χρηματιστήρια διόρθωσαν σαν να ήταν μια κανονική μέρα, το πετρέλαιο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, στα ομόλογα σημειώθηκαν ήπιες ανοδικές τάσεις και γενικά η χθεσινή μέρα πέρασε σχετικά... ήρεμα. Οι επενδυτές πείστηκαν ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι πιέζουν τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε... άστοχες κινήσεις, καθώς αν γίνει το λάθος, τότε το τίμημα θα είναι μεγάλο για την παγκόσμια οικονομία.

Οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν με τον δικό τους τρόπο, αλλά χωρίς να προκαλέσουν γενικότερη σύρραξη. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβαν οι αγορές από τις επαφές που γίνονται στο παρασκήνιο. Όλοι είναι στριμωγμένοι και δεν θέλουν να ξεφύγει η κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι και δύσκολο να γίνουν λάθος... υπολογισμοί.

Όταν οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών πασχίζουν να βγουν από το πληθωριστικό σπιράλ, προφανώς δεν θέλουν να ανοίξει το "Κουτί της Πανδώρας" στη Μέση Ανατολή και να εκτοξευτούν οι τιμές του πετρελαίου. Γιατί αν μπούμε σε μια τέτοια διελκυστίνδα, τότε θα μας έρθουν πολλές "σφαλιάρες" από τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, τα ομόλογα, τις μετοχές, τα ακίνητα, τις τράπεζες, την κατανάλωση, τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι προετοιμάζουν επιλεκτικά χτυπήματα κατά της Χεσμπολάχ στον Λίβανο, ενώ θα επιχειρήσουν χειρουργικού τύπου επεμβάσεις σε περιοχές της Συρίας και της Υεμένης. Θα πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες, θα δοκιμάσουν τις αντοχές των Ιρανών. Οι τελευταίοι δύσκολα θα επαναλάβουν αυτό που έκαναν το Σάββατο βράδυ, που μάλλον σε... αγγαρεία έμοιαζε, παρά με πολεμική επιχείρηση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Ιράν χτύπησε απευθείας το Ισραήλ, είναι ένα στοιχείο που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και οι Ισραηλινοί δεν είναι τόσο απλό να αποφύγουν τη γνωστή ρήση "οφθαλμόν αντί οφθαλμού". Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ισραήλ. Πάντως, ΗΠΑ και Ευρώπη τρέμουν μια... λάθος κίνηση του Νετανιάχου που θα προκαλούσε σύρραξη με την Τεχεράνη

Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου στην Ευρώπη και του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν περιθώρια στους ηγέτες των χωρών, ώστε να εμπλακούν σε μια πολεμική αντιπαράθεση, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την απόλυτη παγίδα. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι με το πλευρό του Ισραήλ, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένες να συνδράμουν τον Νετανιάχου, εάν ο τελευταίος αποφασίσει να προχωρήσει σε έναν πόλεμο χωρίς αύριο, έναντι του Ιράν.

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ φαίνεται ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλιμάκωση της πολεμικής έντασης βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Ωστόσο, το "θερμόμετρο" έχει ανέβει επικίνδυνα στην περιοχή και οι εξελίξεις θα τιμολογούνται λεπτό προς λεπτό από τις αγορές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφύγουμε το σενάριο του απόλυτου τρόμου για την περιοχή αλλά και την παγκόσμια οικονομία....

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Φόρτωση άρθρων...