Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης για Μάτι: Οι αποφάσεις δεν είναι τελεσίδικες, μπορούν να επανεξεταστούν

«Οι ποινές κρίθηκαν με βάσει ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ». «Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Πολιτική

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Οικονομία λέγοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα. Ακόμα, είπε πως αποτελεί επιτυχία για την χώρα που έχει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σημαντική η μεταρρύθμιση που προωθείται

«Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περι αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. «Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων.

Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

Οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου – Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της Αντιπολίτευσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου και σε πολλά επίπεδα. «Μιλώ για 21 ορόσημα τα οποία θέσαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε πείσμα όλων όσοι εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου σαν χούντα, αναγνώρισε πρόσφατα και η αρμόδια επίτροπος κα Γιούροβα. Αυτά δεν αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση που επιμένει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

«Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα , ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δις το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές.. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαικισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», συνέχισε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη αναρωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό». «Τώρα ένα νέο όχι σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο και είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους πατριωτισμού και ιδιοκτήτες της πίστης μας – Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καθημερινότητα των πολιτών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση να αποφευχθεί η τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση.

«Μετά το Πάσχα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την κάλπη του Ιουνίου. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την προ ημερησίας που ζήτησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συζητήσουμε όχι μόνο για οικονομία, αλλά εφ΄όλης της ύλης. Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις για το αύριο της Ελλάδος, της Ευρώπης και όχι επανάληψη του τεχνητού διχασμού που τόσο πληρώσαμε στο χθες. Θέλουν αλήθεια και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αποχή από τις εκλογές θα είναι τελικά μια ήττα για όλους, ενώ στροφή προς τα άκρα θα είναι κερκόπορτα για νέες περιπέτειες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αστήριχτες κατηγορίες κατά αντιπάλων, δεν χρειαζόμαστε εμπόρους πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία».

Ο Πρωθυπουργός είπε πως το υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι κατάκτηση που έρχεται να προστεθεί στις μικρές και μεγάλες τομές της προηγούμενης τετραετίας και στις θεσμικές πρωτοβουλίες στη δεύτερη τετραετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως η ανεργία μειώνεται και το εισόδημα στηρίζεται όσο το επιτρέπουν οι εθνικές δυνατότητες. Τόνισε ότι είναι επιτυχία για τη χώρα ότι μπορεί να συνδυάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με δημοσιονομική συνέπεια. «Ξέρω ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Θα χρειαστεί προσπάθεια. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θα μας φέρει σύντομα στο ξέφωτο», συμπλήρωσε.

«Πρακτικά τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί», είπε επίσης μεταξύ άλλων και σημείωσε ότι «οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών θα παραμείνουν» και πως «το 2027 θα είμαστε εδώ και θα έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1500 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους πολίτες να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα του e-katanalotis.

«Όλοι ξέρουν ποια είναι η δύναμη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε εκεί. Ποια καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως τα ανατολικά όρια της ΕΕ. Ποια στήριξε την κοινωνία στην πανδημία. Που έφερε 72 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο ανάκαμψης. Μιλάω για το νήμα που ενώνει τη μεταρρύθμιση που ψηφίζουμε σήμερα με όσα θα κριθούν στις κάλπες. Αναμέτρηση με πρόσημο ευρωπαϊκό, αλλά με περιεχόμενο εθνικό καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να τη μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, η οποία εκλέχθηκε πριν από 10 μήνες, χωρίς ούτε μια λέξη στον προεκλογικό διάλογο για τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα. Όσο για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας εμείς δεν έχουμε εχθρούς. Έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων. Για εμάς το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή θα στείλουμε εκπροσώπους που κατηγορούν τον τόπο σε κάθε ευκαιρία;», συνέχισε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν και πάλι ισχυρή διπλή εντολή. Να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε ένα πλατύ ρεύμα δυνάμεων που πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης. Το ίδιο αισιόδοξος είμαι και για μια πιο γρήγορη ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι μια πρώτη σφραγίδα στο διαβατήριο σταθερότητας και συνέχειας της Ελλάδας σε ένα ταξίδι που θα την φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

Σε αυτό το περιβάλλον δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων.

Όσο για τους εμπόρους της πίστης, η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα.

Οι Ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο αλλά με διακύβευμα, εθνικό. Η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης η οποία εξελέγη πριν από μόλις δέκα μήνες.

Όλοι ξέρουν ποια είναι η δύναμη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε σε αυτή. Η δύναμη που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που στήριξε την κοινωνία στην πανδημία.

Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα προχωρήσει και οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί.

Αυτές τις μέρες καταβάλλονται 780 εκατομμύρια ενισχύσεων σε πάνω από 400.000 αγρότες. Όπως είχαμε δεσμευτεί.

Επιτυχία της χώρας να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με δημοσιονομική συνέπεια

Με κινήσεις που προχωρούν όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες

Αυτά είναι βήματα ανάκαμψης

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην Υγεία

Στηρίζονται τα εισοδήματα

Μιας και μιλάμε για στήριξη αυτές τις ημέρες καταβάλλονται 780 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων στους αγρότες μας όπως δεσμευτήκαμε. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί ειδικά για επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.α. Στην πράξη θα μείνουμε. Όπως στην πράξη θα μείνουν και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από την νέα αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό. Όμως στο τέλος της τετραετίας θα είμαστε εδώ με αύξηση του μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες.

Τα τραύματα της χρεοκοπίας εξακολουθούν να είναι ανοικτά. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά και απαιτείται επίμονη προσπάθεια για να στηρίξουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας σε ένα δρόμο δύσκολο που θα μας φέρει όμως στο ξέφωτο.

Με αφορμή την συζήτηση για το νομοσχέδιο της δικαιοσύνης ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας δεν έχουμε περιθώρια για αστήρικτες κατηγορίες κατά των πολιτικών αντιπάλων. Δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία

Διαφορετικά οι Ελληνίδες και Έλληνες θα γυρίσουν την πλάτη σε πολιτικό σκηνικό που εκπέμπει μόνο δηλητήριο και η αποχή από τις εκλογές θα είναι πληγή για όλους

Μετά το Πάσχα εισερχόμαστε τελική ευθεία για ευρωεκλογές και δεν πρέπει να αφήσουμε τοξικότητα να απλωθεί. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την προ ημερησία συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η τελευταία δυνατοτητα που θα μας δοθεί να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης αλλά είναι βέβαιο ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης και όχι επανάληψη του τεχνητού διχασμού. Θέλουν αλήθειες και προτάσεις όχι σενάρια και συνωμοσίες

Διαμορφώνεται έτσι κοινοβουλευτικό σκηνικό που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της χώρες για να προχωρήσουμε μπροστά με απαραίτητες συγκλίσεις.

Θυμίζω επί ημέρων του Γιώργου Παπανδρέου έγινε συγχώνευση 106 πρωτοδικείων και απορώ πως σήμερα το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται τόσο απισδοδρομικό. Καταψηφίσετε την επαναλειτουργία ναυπηγείων, τους ποινικούς κώδικες, επιστολική ψήφο, και τώρα νέο όχι σε κάτι που όλοι πρέπει να αναγνωρίζουμε ως βασικό ζητούμενο: την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Ήλπιζα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Με λύπη διαπιστώνω την άρνηση της αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγίως μένει στο όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Μιλά για την Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Από την άλλη μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Ο αρχηγός σας φόρτωσε με καμία 15 δισ. ευρώ το χρόνο από την κατάργηση του ΦΠΑ +5% δαπάνες Υγείας, επαναφορά 13ου 14ου μισθού, πόσο στοιχίζει ; 2,2 δις ευρώ. Με κάθε συνέντευξη βάζει 15 δις ευρώ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μας λέτε όμως πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Αυτός ο απολίτικος λαϊκισμός οδηγεί την χώρα σε νέα χρεοκοπία

Κάνατε καμπάνια, και καλά κάνατε, για την επιστολική ψήφο, χωρίς να την ψηφίσετε, ελπίζω να ψηφίσετε όταν φέρουμε ξανά την εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκτός προθεσμίας υπόμνημα για τους απογόνους του φασισμού

Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία το 112. οργανώνοντας για πρώτη φορά τις εκκενώσεις με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών.

Τρίτον η εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας μας. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν εφόσον η Δικαιοσύνη το κρίνει να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με την σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και 2 σταθμά. Υπήρξε καθυστέρηση.

Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε. Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές αυστηρότερες με τον νόμο που ψηφίσαμε.

Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια.

Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της.

Στην Αττική αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση. Τα 20 ειρηνοδικεία συγχωνεύονται σε πέντε.

Θα πετύχουμε το πρακτικά ζητούμενο. Μεγαλύτερη ταχύτητα.

Να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες ‘50 και ‘60 όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών.

Να συγχαρώ το υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης.

Στον α΄ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίου.

1.000 ειρηνοδίκες θα δικάζουν ποινικές υποθέσεις. Αυξάνουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών που θα φτάσουν 2.100. Αναπτυξιακός και κοινωνικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης. Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί όποιον ζητά την προστασία της που είναι συνήθως ο πιο αδύναμος.

Κάθε περιφέρεια θα έχει κεντρικό πρωτοδικείο. Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινίσεις γιατί μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους αλλά θα πετύχουμε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Τα 154 ειρηνοδικεία έχουν μετατραπεί σε παράγοντα άνισης κατανομής του δικαστικού έργου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται . Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων την στιγμή που οι πρωτοδίκες έχουν πολλαπλάσιες υποθέσεις.

Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο.

Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 650 μέρες

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία.

Αυτή η χρονοτριβή γίνεται αφορμή σε κάποιους για να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου.

Όταν μία απόφαση κάνει 4-5 χρόνια για να βγει, ένας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.

Η μεταρρύθμιση αυτή δίνει δυναμική ενέργεια στον ασάλευτο χρόνο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ένα φαινόμενο που διασταυρώνεται με την αδράνεια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για τους πολίτες.

Εγώ προσωπικά θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή που έχει καθυστερήσει λόγω αγκυλώσεων

Θεωρώ τον νομοσχέδιο όχι απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό με στόχο σε πρώτη φάση όπως ειπώθηκε η δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά γρηγορότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο δικαστικός χάρτης προσθέτοντας περίπου 1000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για Ερντογάν : Νέα σοβαρή πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας, που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «οι δηλώσεις του ανήμερα της 105ης επετείου της Γε...

Φόρτωση άρθρων...