Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Η μυστική συνταγή για τα μελομακάρονα του Λέανδρου Βαγγελίδη

Γιατί τρώμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα;

Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους. Δεν λείπουν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης.

Στα Κάτω Πετράλωνα, ακριβώς κάτω από τον σταθμό του ηλεκτρικού  ο Λέανδρος Βαγγελίδης φτιάχνει απίστευτα γλυκά.  

 

melomakarona

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Δεν είναι τυχαίο ότι κάνουν ουρές έξω από το μαγαζί του για να δοκιμάσουν τα μελομακάρονα του των οποίων η συνταγή είναι πολύ παλιά. Όταν πλησιάσαμε το μαγαζί του οι μυρωδιές ήταν αυτές οι οποίες κυριαρχούσαν στην ατμόσφαιρα.

Μπήκαμε μέσα στο εργαστήριο του Λέανδρου Βαγγελίδη την στιγμή που έφτιαχνε μελομακάρονα και έτσι έδειξε την συνταγή του και τα μυστικά της στο lykavitos.gr.

 

melomakarona

 

melomakarona

 

 

 

Η παράδοση

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Και παρά το γεγονός ότι τους κουραμπιέδες τους απολαμβάνουμε λίγο-πολύ όλο τον χρόνο, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου. Από που προέκυψε αυτή η παράδοση, όμως; Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα. Πριν δούμε, ας πούμε δυο λόγια για τα υπέροχα αυτά γλυκίσματα.

 

melomakarona

 

 

 

Γιατί φτιάχνουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Για το χειμερινό ηλιοστάσιο, ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Ότι δηλαδή πολύ απλά τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Χριστού ως Θεανθρώπου.

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη γιορτή του Ήλιου!

Έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα!

 

 

melomakarona

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι κρυμμένες εκκλησίες της Αθήνας

Είναι Εκκλησίες υπέροχες, με την δική τους ιστορία και τον δικό τους συμβολισμό. Πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τους ενώ κάποιοι περνούν από δίπλα τους χωρίς να τις…αντιλαμβάνοντ...

Ο lykavitos.gr στο «χρυσό Βαρέλι» στην Χασιά

Από το πρωί οι σούβλες έχουν πάρει φωτιά. Ο lykavitos.gr βρέθηκε στο «χρυσό Βαρέλι» στην Χασια. Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου Ο Νίκος Χαχλας μας είπε πως από τις τρεις το πρ...

Φόρτωση άρθρων...