Άμεση απειλή για πυρηνικό όλεθρο από τη Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βόμβας υδρογόνου έκανε ο Γιονγκ Ουν

137

Δοκιμή βόμβας υδρογόνου ήταν τελικά ο σεισμός που καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα. Την ανακοίνωση έκανε η εθνική τηλεπαρουσιάστρια της Πιονγιανγκ Ri Chun-hee, που ενημερώνει το τηλεοπτική κοινό της χώρας πάνω από 40 χρόνια.

Είχε προηγηθεί η επιθέωρηση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν της βόμβας, η οποία σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, μάλιστα, φωτογραφήθηκε μπροστά στο νέο όπλο του.

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου τον Οκτώβριο του 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Πέντε φορές ισχυρότερη από το Ναγκασάκι η βόμβα

Τρόμο για τις πυρηνικές δυνατότητες που φαίνεται ότι αποκτά η Βόρεια Κορέα προκαλεί η ανακοίνωση από τη Νότια Κορέα ότι η βόμβα που δοκιμάστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) είχε ισχύ 100 κιλοτόνων, ήταν δηλαδή έως πέντε φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της νοτιοκορεάτικης βουλής η ισχύς της έκτης πυρηνικής δοκιμής ήταν πολύ μεγαλύτερη της πέμπτης που είχε ισχύ 10 κιλοτόνων (σ.σ. ένας κιλοτόνος είναι ίσος με 1000 τόνους ΤΝΤ).

«Η δοκιμή αυτή θα αποτελέσει ένα πολύ κρίσιμο σημείο καμπής για την πολιτική και την στρατηγική» είπε ο νοτιοκορεάτης πολιτικός που κάλεσε την ηγεσία της χώρας να εξετάσει αν θα παραμείνει στη γραμμή της εφαρμογής μέτρων και διαλόγου απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

Τι είναι οι βόμβες υδρογόνου

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί, εξηγεί ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

«Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές», σύμφωνα με τον Ρίγκαν.