Έλληνα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ετοιμάζει η Χίλαρι

117

Για Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το Ναύαρχο τεσσάρων αστέρων εν αποστρατεία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, Τζέιμς Σταυρίδη, φέρεται να ετοιμάζει η Χίλαρι Κλίντον, σε περίπτωση που καταφέρει να μπει στο Λευκό Οίκο.

Ο ελληνικής καταγωγής Τζ. Σταυρίδης, υπηρέτησε ως 16ος ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ ενώ εξετάζεται από το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον ως πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρός της, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται άτομο με γνώση επί της διαδικασίας.

Πηγές που πρόσκεινται στην Χίλαρι Κλίντον αναφέρουν ότι πάντα ήταν πιθανόν να έχει στη λίστα με τους πιθανούς αντιπροέδρους κάποιον με στρατιωτική εμπειρία, και ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρύτανης του Fletcher School στο Tufts University, φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις.

Κατά τα τέσσερα χρόνια στο πόστο του επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο κ. Σταυρίδης επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή (Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία), καθώς και στα Βαλκάνια και την Αφρική (για την αντιμετώπιση της πειρατείας).

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς οι παππούδες του ήταν Έλληνες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος, σε βιβλίο του το 2008 (Destroyer Captain: Lessons of a First Command) έγραψε ότι «στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός, στιβαρός Έλληνας δάσκαλος, ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, εκτοπίστηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης (πογκρόμ) σε βάρος των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατάφερε να ξεφύγει παρατρίχα, με ένα μικρό σκάφος, περνώντας το Αιγαίο για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Έλλις. Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο πλαίσιο της βίας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας». Αναφερόμενος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε, έκανε λόγο για μια «απίστευτη ιστορική ειρωνεία», γράφοντας για τον παππού του:

«Ο εγγονός του, που μιλά ελάχιστα ελληνικά, επέστρεφε διοικώντας ένα αντιτορπιλικό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια πόλη – τη Σμύρνη, που σήμερα αποκαλείται Ιζμίρ- από την οποία έφυγε με ένα σκάφος προσφύγων πριν από τόσα χρόνια».

Ο Σταυρίδης υπηρέτησε 30 χρόνια στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και ηγήθηκε επίσης του think tank του ναυτικού των ΗΠΑ για την καινοτομία μετά την 9/11, «Deep Blue». 'Εχει λάβει πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις, περιλαμβανομένων 28 από άλλες χώρες, ενώ έχει διοικήσει μοίρα αντιτορπιλικών και ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων.

Είναι, μεταξύ άλλων, κάτοχος PhD από το Fletcher School, BS από τη US Naval Academy, καθώς και ακαδημαϊκών διακρίσεων από τα National και Naval War Colleges. Πέραν αγγλικών, μιλά ισπανικά και γαλλικά, ενώ έχει εκδώσει σειρά βιβλίων. Είναι παντρεμένος, με δύο κόρες.