Ένταση στο Υπ. Περιβάλλοντος με τους μεταλλωρύχους - Πληροφορίες για χτυπημένους εργαζόμενους (ανανεωμένο)

107

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εκεί όπου βρίσκεται από χθες ομάδα μεταλλωρύχων, καθώς έλαβε χώρα για μια ακόμα φορά σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους εργαζόμενους στα ορυχεία της Χαλκιδικής και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα πέντε μεταλλωρύχων εισέβαλαν στο υπουργείο, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, πέντε από τους 60 μεταλλωρύχους που βρίσκονται στο κτίριο, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Γ. Σταθάκη και ζητώντας επίμονα να τον δουν προσωπικά, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό του υπουργείου, όπου και βρίσκονται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ακολούθησε ένταση και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έσπασε μια τζαμαρία στην είσοδο του υπουργείου, ενώ, σύμφωνα πληροφορίες έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών.

Όπως, επίσης, δηλώνει ο κ. Ζαφειρούδας, εκ των προέδρων των σωματείων των εργαζομένων, από την ένταση έχει σπάσει και το χέρι ενός από τους εργαζόμενους που αναμίχθηκαν στην σύγκρουση.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν βρίσκεται στο υπουργείο, καθώς συνοδεύει τον Πρωθυπουργού στο Συνέδριο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας στην Κέρκυρα.

Ωστόσο, συνεργάτης του υπουργού τους διεμήνυσε ότι η τρίτη άδεια θα υπογραφεί αύριο, όταν και ο κ. Σταθάκης θα βρίσκεται στο γραφείο του.

Η ένταση έρχεται λίγο αργότερα από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας με την Eldorado. Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας, αναφέρει το υπουργείο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Το επίμαχο ζήτημα είναι η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές, και ειδικότερα η επιτόπου δοκιμή σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προβλέπεται στη σύμβαση.

Σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της Διαιτησίας η εγκατάσταση της Ολυμπιάδας, η αδειοδότηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%.

Την ίδια στιγμή, σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για την έναρξη της Διαιτησίας με την Eldorado, η εταιρεία δηλώνει ότι ''η Διαιτησία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός. Εμμένει ωστόσο στις θέσεις της ως προς τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της και επαναλαμβάνει ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή χωρίς προσφυγή στη Διαιτησία.

Σύμφωνα με την Eldorado, η ειδοποίηση της Διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. «Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, αναφέρει τα εξής:

«Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότητάς μας και επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλοντικών μας στόχων. Αυτό έχει αναγνωριστεί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα.»