Έτσι στήθηκε η μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Αιγάλεω - Υπάλληλος της Βουλής στο κύκλωμα

42

Κύκλωμα υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών είχαν στήσει υπάλληλοι στο ΙΚΑ του Αιγάλεω, οι οποίοι ξεσκεπάστηκαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εξέδιδε παράτυπα παροχές ασθενείας αποκομίζοντας περιουσιακό τεράστιο όφελος σε βάρος του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ, συνελήφθησαν εννέα άτομα, από τα οποία 4 υπάλληλοι του Ι.Κ.Α, υπάλληλος της Βουλής και 4 ιδιώτες.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη μία ακόμα υπάλληλος και δύο συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α, που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση – νόθευση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Ιδρύματος προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το έτος 2012 και κατάφεραν με ιδιαίτερα τεχνάσματα να αποκομίσουν, σε βάρος του Ι.Κ.Α. τουλάχιστον 180.000 ευρώ.

Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ως ασφαλισμένοι καθώς και τα προσωπικά στοιχεία άλλων ασφαλισμένων και ενός θανόντα, στα οποία είχαν πρόσβαση λόγω της ιδιότητάς τους, κατόρθωσαν να εκδώσουν παράτυπα, τουλάχιστον 219 παροχές ασθενείας, που αφορούσαν κυρίως αναλώσιμα υλικά.

Στη συνέχεια παρέμβαιναν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα του ΙΚΑ αντικαθιστώντας τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου με δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους πιστώνονταν τα χρήματα, ενώ μετά την πίστωση επενέβαιναν εκ νέου, επαναφέροντας τον αριθμό λογαριασμού του ασφαλισμένου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια στα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία.