Αβραμόπουλος: Ανάγκη διασύνδεσης των συστημάτων δεδομένων των κρατών της ΕΕ

150

Την ανάγκη να είναι "διασυνδεμένα και διαλειτουργικά" όλα τα συστήματα δεδομένων που αφορούν στην ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, σε συζήτηση που έγινε για την καταπολέμηση τους διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Χρησιμοποιώντας το αρχαίο ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει", ο Επίτροπος τόνισε τη σημασία που έχει το να λειτουργούν από κοινού και ενωμένα, τα κράτη-μέλη, βελτιώνοντας τις ανταλλαγές πληροφοριών και βάσεων δεδομένων.

"Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το μόνο αποτελεσματικό "όπλο" που έχουμε ενάντια σε ασύμμετρες και απρόβλεπτες απειλές... Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα όμως σε Βρυξέλλες και Παρίσι, κατέδειξαν και πάλι τις σημαντικές μας αδυναμίες" είπε ο Επίτροπος και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η αρχιτεκτονική των συστημάτων για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο ότι έχουν διαγνωσθεί προβλήματα που απαιτούν πρακτικές και διαρθρωτικές αλλαγές: "Είναι σαφές ότι κάποια συστήματα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε, καθώς το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιέχει μόνο ονόματα και όχι δακτυλικά αποτυπώματα - έτσι άτομα με πλαστά έγγραφα μπορούν να το παρακάμψουν με αρκετή ευκολία. Είναι απαραίτητο η λειτουργία συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων να αναπτυχθεί επειγόντως τους αμέσως προσεχείς μήνες" τόνισε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν επίσης κενά πληροφόρησης που δεν καλύπτονται από κανένα σύστημα. Για παράδειγμα, έχουμε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν χρειάζονται θεωρήσεις διαβατηρίων. Όταν αυτοί δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία πριν από την άφιξή τους, εξήγησε.