Αγρια κόντρα Βορίδη-Σκουρλέτη στη Βουλή για το Eurogroup

50

Η κόντρα κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση του Eurogroup έφτασε και στην βουλή όπου είχαμε την πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Πάνου Σκουρλέτη, άλλα και ένταση από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να σας δω, όπως χαμογελάτε σήμερα να χαμογελάτε και την ημέρα που θα παίρνετε φόρο από τους ανθρώπους των 600 ευρώ και θα κόβετε κατά 20% τις συντάξεις των 1000 ευρώ» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υποστήριξε ότι από τα χθεσινά κείμενα τα μόνα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι συμφωνία δεν υπάρχει, άρα «συνεχίζεται η όμορφη ιστορία της διαπραγμάτευσης».

Η ομιλία Βορίδη προκάλεσε ένταση στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές της ΝΔ να ζητούν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να επιβάλλει την τάξη: «Αφήστε τους βρε παιδιά. Να έχουμε μια κατανόηση σε αυτό που περνάνε οι άνθρωποι. Δεν είναι κι εύκολο», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη αποκάλυψε την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι της ΝΔ το επόμενο διάστημα. «Μάκη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα την ψηφίσετε;». Η απάντηση του κ. Βορίδη έδειξε ότι στην παρούσα φάση στη σκέψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη στην κυβέρνηση με τον εισηγητή της ΝΔ να σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Να δούμε τι ρήτρα θα έχει δίπλα. Επειδή έχετε προεξοφλήσει τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ να ξέρετε ότι αυτό θα συμβεί υπό μία προϋπόθεση. Πλεόνασμα 3,5%. Αν αυτό σας αρέσει εμάς προφανώς μας περισσεύει. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Όλα αυτά θα κριθούν από τον κυρίαρχο λαό», είπε.

Στον κ. Βοριδη απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγορώντας τη ΝΔ για έλλειψη επιχειρηματολογίας. «Διαψευστήκατε για εκλογές. Αντί να έρθετε και να ασκήσετε κριτική καλόπιστη, δεν μιλάτε επί του περιεχομένου. Δηλαδή τι θέλετε; Να μην κλείσει η συμφωνία για να βουλιάξει η χώρα;

Αυτή η συμφωνία πλαίσιο έχει μια εσωτερική λογική. Για κάθε μέτρο επιπλέον επιβάρυνσης προβλέπεται αντίμετρο ελάφρυνσης. Εξ ου και η διαπίστωση μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης. Σε αυτό διαφωνείτε;», είπε ο κ. Σκουρλέτης με τον Μάκη Βορίδη να απαντά από το έδρανό του: «Μόλις το δω θα σας πω. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα».

Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία εξασφαλίζει η χώρα για δύο χρόνια καθαρό τοπίο πάνω στο οποίο μπορεί να στηθεί αναπτυξιακή πορεία ενώ για τα εργασιακά η συμφωνία προβλέπει δάνειο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.