Ανέξοδες "μαγκιές" κατά Τσίπρα από την συγκυβερνώσα Κίνηση "53+" του Τσακαλώτου

55

Την Πέμπτη ξεκινά το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την «Πρωτοβουλία των 53+», στην οποία και ανήκει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, να δείχνει τις διαθέσεις της μέσω κειμένου.

Βεβαίως όπως εκτιμούν γνώστες των συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι ανέξοδες (πολιτικές) "μαγκιές" της παρέας του Τσακαλώτου σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν κλυδωνισμό στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο οποίο συμμετέχουν- ας μην ξεχναμε - κορυφαία στελέχη της τάσης των "53+" τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα ρίσκαραν τα οφίτσια και τις υπουργικές τους καρέκλες.  

Το ερώτημα που τίθεται στο κείμενο συμβολής, που έχει καταθέσει η τάση του κόμματος, είναι: «Πάση θυσία κυβέρνηση;», με την ίδια να απαντά πως «είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό».

Η «Πρωτοβουλία των 53+» αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμα και το να «πέσει» η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές.

«Εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το κείμενο της «Πρωτοβουλίας των 53+»:

Ενα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι 53+ είναι το «πάση θυσία στην κυβέρνηση», ερώτημα στο οποίο η εν λόγω τάση απαντά ως εξής: «Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό.

Να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Και η συγκεκριμένη αναφορά των 53+ καταλήγει: «Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».