Ανατροπές σοκ - Τι αλλάζει για εισφορές, πρόωρες συντάξεις και ΕΚΑΣ

170

Ανατροπές που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά δεδομένα εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων επιφυλάσσει το 2018.

Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελούν συνέχεια ωριμάνσεων προβλέψεων που περιλαμβάνονται σε συμφωνίες κυβερνήσεων και δανειστών και ειδικότερα με το νόμο Κατρούγκαλου που εφαρμόζεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Οι αλλαγές και τα μέτρα που επέρχονται εντός του 2018 αφορούν πρωτίστως τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, το ΕΚΑΣ​ και τον επανυπολογισμό συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους των Ταμείων με εξαίρεση τον ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα εντός του 2018:

1) Αναπροσαρμόζονται για 1,4 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους μιας και θα υπολογίζονται στο ακαθάριστο δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου έτους (χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος).

Ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10%-20% των ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα .Ωστόσο στα ειδοποιητήρια που θα σταλούν τον Φεβρουάριο στους ασφαλισμένους θα ληφθούν υπόψιν τα εισοδήματα του 2016 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο συμψηφισμός για το 2017, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις προκύψουν θα καταβληθούν το 2019.

2) Μειώνεται δραστικά το ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο του 2018 σε 235.000 δικαιούχους και θα λαμβάνουν πλέον μόνον 35 ευρώ και αυτά για ένα χρόνο καθώς από το 2019 το ΕΚΑΣ περικόπτεται εξολοκλήρου.

Ηδη η μείωση έγινε αισθητή στους χαμηλοσυνταξιούχους με την προκαταβολή της σύνταξης του Ιανουαρίου που έλαβαν τον Δεκέμβριο.

3) Από τον Μάρτιο οι υπόχρεοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υποβληθούν σε διπλή καταβολή εισφορών δηλαδή τις τρέχουσες του 2018 αλλά και τις μη καταβλητέες εισφορές του 2017

4) Από Γενάρη επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,95% (για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης.

5) Ολοκληρώνεται ,βάση μνημονιακών δεσμεύσεων, έως τα τέλη Ιουνίου η διαδικασία έκδοσης όλων των κύριων, επικουρικών και εφάπαξ παροχών που παραμένουν σε εκκρεμότητά ,ενώ μέχρι τα μέσα του χρόνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ,πλην του ΟΓΑ, και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων κύριων και επικουρικών των Ταμείων με την προσωπική διαφορά που θα προκύπτει. Η διαφορά αυτή θα πρέπει από 1/1/2019 να μειωθεί μέχρι 18%.

6) Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από 4 μήνες έως 1,6 έτη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία του ασφαλισμένου. Μέχρι το 2022 ολοκληρώνεται πλέον η όλη διαδικασία και άπαντες οι ασφαλισμένοι, εκτός ειδικών εξαιρέσεων, θα βγαίνουν στη σύνταξη στο 67 έτος της ηλικίας τους η στα 62 τους με 40 χρόνια προϋπηρεσίας.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας εξαιρείται το 2018 η κατηγορία των ασφαλισμένων που μέχρι στις 19 Αυγούστου του 2015 είχαν συμπληρώσει αθροιστικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δηλαδή όριο ηλικίας και απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

7) Εντός του 2018 θα πρέπει να έχει ενοποιηθεί η είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που θα γίνεται πλέον μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.