Βρούτσης: Τα στοιχεία της Εργάνης για απολύσεις και μερική απασχόληση θα είναι εφιαλτικά

31

Στα ζητήματα της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μεγάλη ευθύνη που φέρει για τη γιγάντωση αυτών των προβλημάτων.

Ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον Real fm, ανέφερε ότι «όσο αφορά το κυνήγι της αδήλωτης εργασίας και την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση έχει κάνει μία τρύπα στο νερό. Το πρόβλημα δεν είναι στους ελέγχους, είναι λάθος εάν εστιάζουμε με ένα συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού το μέγεθος των αριθμών όσον αφορά στους ελέγχους, είναι οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που κάνεις για να μειώσεις την παραβατικότητα», τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας.

«Με βάση τα στοιχεία της Εργάνης και της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά γίνεται με λάθος τρόπο. Γίνεται με μερική απασχόληση. Με λύπη μου λέω ότι τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν ότι η σχέση αναλογίας της μερικής με πλήρη απασχόληση στις νέες προσλήψεις είναι 60 – 40 και εδώ αποτυπώνεται και αυτό που λέμε η γενιά των 360 ευρώ, που έχει διαμορφωθεί πλέον και αποτελεί κανόνα στην αγορά εργασίας. Με λύπη μου, και εύχομαι να διαψευστώ, τα μηνύματα που παίρνω για τον Οκτώβριο που έκλεισε, και η Εργάνη δεν έχει εκδοθεί ακόμα, θα είναι τραγικά. Τα μηνύματα για την Εργάνη του Οκτωβρίου θα είναι τραγικά έως εφιαλτικά, όσο αφορά στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση" είπε ο πρώην υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τον ΕΝΦΙΑ, τάχθηκε υπέρ της οριζόντιας μείωσης του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εάν στην οικονομία ένας φόρος έχει τη μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική επίδραση θετικά ή αρνητικά, είναι ο ΕΝΦΙΑ. Γιατί επηρεάζει μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν μεγάλη επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας. Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την κυβέρνηση και για εμάς, το έχουμε πει, πρέπει να γίνει μία παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ, μία μείωση. Θα είναι οριζόντια η έκπτωση, οριζόντια σε όλους», κατέληξε ο Γιάννης Βρούτσης.