Γεροβασίλη: Μετά την Σύνοδο Κορυφής η απόφαση για το θέμα Μουζάλα

212

«Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδοτησης για τη διαχρείριση της προσφυγικής κρίσης, η ενίσχυση υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή frontex, η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την επανεισδοχή που ο υπογράφηκε στη Σμύρνη για παράτυπους μετανάστες» είναι οι στόχοι της κυβέρνησης όσον αφορά την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, κατά την διάρκεια του καθιερωμένου briefing των πολιτικών συντακτών.

Αναφορικά με την Ειδομένη η κ Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προοπτική κέντρων φιλοξενίας κοντά στα σύνορα, ενώ σημείωσε ότι αυτή την ώρα σε τριάντα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα μένουν και σιτίζονται 30.000 πρόσφυγες. Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των προσφύγων από εκεί χωρίς βία».

Οσον αφορά στην αξιολόγηση η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις 25 Μαρτίου», ενώ υπογράμμισε ότι το κλείσιμό της είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης. Εκτίμησε δε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του ορίου της εντολής που πήρε στις 20 Σεπτεμβρίου από τον λαό και πως δεν θα κάνει δεκτές προτάσεις που κινούνται εκτός της συμφωνίας του καλοκαιριού.

«Οι δεσμεύσεις για περικοπές σε συντάξεις και το αφορολόγητο όριο θα τηρηθεί στο ακέραιο».

Οσον αφορά στο θέμα Μουζάλα η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός συμμερίζεται την ευαισθησία των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το θέμα της ονομασίας, αλλά τόνισε ότι απόλυτη προταιραιότητα για τον Πρωθυπουργό είναι η έκβαση της αυριανής κρίσιμης Συνόδου.

«Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε δημόσια το λάθος του. Ο πρωθυπουργός συμμερίζεται την ευαισθησία του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ για τη χρήση του ονόματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή και πάγια θέση στο ζήτημα. Αυτό που προέχει τώρα είναι η Σύνοδος Κορυφής.

Μετά από αυτήν θα παρθεί η απόφαση του πρωθυπουργού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής καθώς και ο κ. Καμμένος είπε πως στηρίζει την κυβέρνηση πλην του κ. Μουζάλα.

Σε ερώτημα για το ότι ο κ. Μουζάλας τελεί υπό προθεσμία η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο κ. Μουζάλας στήριξε τη θέση και τα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από πλευρά μας έχει την πλήρη στήριξη.

Σε συγκυβερνήσεις όμως κάποιες φορές οι εταίροι μπορεί να εκφράσουν ζητήματα κάτι που είναι θεμιτό. Άκαιρο να πάρουμε απόφαση σήμερα και να κάνουμε πρόχειρη εκτίμηση...Ο όρος Μακεδονία δεν εκφράζει ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ίδιο τον κ. Μουζάλα» , είπε η κ. Γεροβασίλη.

Για τους πρόσφυγες που πέρασαν στα Σκόπια η κ. Γεροβασίλη την χαρακτήρισε «επικίνδυνη κίνηση απελπισίας». Γίνονται έρευνες της αστυνομίας για τους υποκινητές.

Όσοι δεν είχαν περάσει τη συνοριογραμμή επέστρεψαν. Οι υπόλοιποι ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.Δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από πΓΔΜ για επανεισδοχή.»

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πραγματοποιείται η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη.

Η προγραμματισμένη αρχικα για τις 12:15 ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου μετατέθηκε για αργότερα λόγω της έκτακτης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο για το ζήτημα Μουζάλα.

Μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο… λόμπι του ξενοδοχείου Hilton! (Video)