Δεν ελέγχει πλέον καμία πόλη του Ιράκ ο ISIS

71

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε μέσα σε μερικές ώρες την τελευταία πόλη της χώρας που τελούσε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τη Ράουα, στην τεράστια ερημική επαρχία Αλ-Άνμπαρ, που συνορεύει με τη Συρία.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα και παραστρατιωτικές μονάδες των φυλών «απελευθέρωσαν το σύνολο της Ράουα και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο σύνολο των επίσημων κτιρίων της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατηγός Αμπντελαμίρ Γιαράλαχ, της κοινής επιχειρησιακής διοίκησης (JOC), που συνενώνει το σύνολο των δυνάμεων που πολεμούν κατά του ΙΚ στο Ιράκ.

Οι επιχειρήσεις εξουδετέρωσης των ναρκών, αλλά και των πολλών βομβών και άλλων εκρηκτικών που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές, όπως σε κάθε μάχη, συνεχίζονται ωστόσο, δήλωσε από τη Ραόυα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Νομάνε αλ-Ζομπάι, διοικητής της 7ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού.

Τον Ιούνιο του 2014 το ΙΚ είχε ανακηρύξει ένα «χαλιφάτο» σε μια περιοχή επτά εκατομμυρίων κατοίκων με μέγεθος όσο η Ιταλία αφού κατέλαβε ολόκληρα κομμάτια της Συρίας και σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους του Ιράκ.

Σήμερα η υπεριζοσπαστική οργάνωση έχει χάσει το 95% των περιοχών αυτών, σύμφωνα με τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως ακόμη και μετά την «απελευθέρωση» της Ράουα οι ιρακινές δυνάμεις εξακολουθούν να σαρώνουν μεγάλα κομμάτια της ερήμου κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία για να εκδιώξουν τους τελευταίους τζιχαντιστές.