Δικογραφία Novartis: Με προσωπικές «εκτιμήσεις», αοριστολογίες και πλήθος ασαφειών

110

Με αποσπασματικές διαρροές της δικογραφίας που αφορά τη Novartis συνεχίζεται η υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα, ενώ πλήθος κενών, προσωπικών «εκτιμήσεων», ασαφειών και πολλών γκρίζων ζωνών εντοπίζονται στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες αποτελούν και τον ασταθή πυλώνα της υπόθεσης.

Tο σύνολο σχεδόν των καταθέσεων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που «βαφτίστηκαν» με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου» περιλαμβάνουν σειρά λεπτομερειών για όχι και τόσο ουσιώδη γεγονότα όπως ώρα αποστολής email, όροφος και αριθμός γραφείων όπου πραγματοποιούνταν συναντήσεις, προφανώς για να ενισχυθεί η εικόνα προσώπου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αλλά όταν φθάνει η στιγμή του δια ταύτα οι τρείς μάρτυρες στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρουν ότι η δωροδοκία του πολιτικού προσώπου είναι προϊόν προσωπικής τους... εκτίμησης.

Περιγράφονται όμως και περιστατικά κατά τα οποία οι μάρτυρες εκφράζουν βεβαιότητα για τον χρηματισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων περιγράφοντας ακόμα και το χρώμα του φακέλου που περιείχε δεσμίδες «μαύρων» χαρτονομισμάτων...

Σε κάθε περίπτωση η δικογραφία χωρίζεται σε δύο κεντρικούς φακέλους.

Ο πρώτος περιλαμβάνει τα στοιχεία των ερευνών που έχει συγκεντρώσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν (και) τα «μαύρα» ταμεία της Novartis στην Ελλάδα. Στην ουσία, καταγράφει εταιρείες που φέρονται να λειτουργούσαν ως «πλυντήριο»» προκειμένου να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα πριν καταλήξει σε «τσέπες» ιατρών.

Ο δεύτερος φάκελος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις καταθέσεις των τριών μαρτύρων που βρίσκονται υπο καθεστώς προστασίας. Από ό,τι φαίνεται η εισαγγελέας επιχείρησε να δέσει τις μαρτυρίες με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες των αμερικανικών αρχών.

«Η σαλαμοποίηση» των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων δημιουργεί ερωτήματα για τη μεθοδολογία της έρευνας, ενώ δικαστικές πηγές σημείωναν στην Καθημερινή πως ενδεχομένως το γεγονός σηματοδοτεί και τον βαθμό αξιοπιστίας των εν λόγω μαρτύρων.

Και ενώ για τους δέκα πολιτικούς, εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι προστατευόμενοι έχουν καταθέσει στοιχεία για δωροδοκία, είναι ενδιαφέρον το γεγονός, που επίσης προκύπτει από τη δικογραφία της Novartis, ότι οι λοιποί, συνολικά άλλοι 17 μάρτυρες, που έχουν καταθέσει με ονοματεπώνυμο, δεν αναφέρονται σε δωροδοκίες πολιτικών.

Πέραν των καταθέσεων αυτών στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία που έχουν αντληθεί από τις αμερικανικές αρχές, μεταξύ των οποίων και ειδική έκθεση για τη Novartis από το FBI.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην έκθεση αυτή, όπου δεν υπάρχουν αναφορές για παράνομες πληρωμές πολιτικών, ξεκαθαρίζεται ότι τα στοιχεία των Αμερικανών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποινικές διαδικασίες, πλην ορισμένων που αναφέρονται ονομαστικά και για τα οποία τονίζεται ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του νόμου και για αποδεικτικούς λόγους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπάρχει και δεύτερο έγγραφο από τις ΗΠΑ με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου και στο οποίο γίνεται αναφορά περί «συλλογής πληροφοριών» για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνει η δικογραφία.

Στη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο εγγράφων έχουν, όμως, μεσολαβήσει οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Πάντως, το πλήρες κείμενο των καταθέσεων, όπως έγινε γνωστό, είναι βέβαιον όπως εκτιμούν νομικές πηγές ότι δεν προσφέρεται ως έχει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν στοιχεία από λογαριασμούς για διακίνηση πολιτικού χρήματος ή για ξέπλυμά του.