Δύο Ελληνες στη λίστα των πλουσιοτέρων του Forbes

30

Δύο είναι οι Ελληνοαμερικανοί που φέτος φιγουράρουν στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Πρόκειται για τον Τζον Κατσιματίδη, στη θέση 194 με περιουσία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον Σ. Ντιν Μητρόπουλο, στη θέση 274με 2,5 δισεκ. δολάρια.

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά την κορυφή της λίστας κατέκτησε ο ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε από τα 76 στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους. Ο 60χρονος βρίσκεται στην πρώτη θέση για 23η συναπτή χρονιά.

Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ δεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο. Σε αυτήν βρίσκεται ο Τζέφ Μπέζος, ο ιδρυτής της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών Amazon, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία που ίδρυσε το 1994 έχει κεφαλαιακή αξία ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον Μπέζος ανήκει το 17% του κεφαλαίου.

Σε ηλικία 86 ετών ο Ουόρεν Μπάφετ είναι πλέον στην τρίτη θέση του καταλόγου, ακόμα κι αν η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο και ανέρχεται στα 65,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από τον Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την περιουσία του να εκτιμάται στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχασε αρκετές θέσεις τη φετινή χρονιά. η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους και όπως εκτιμά το περιοδικό Forbes ανέρχεται πλέον σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αιτία που ο μεγιστάνας είδε τα πλούτη του να καταγράφουν πτώση, σύμφωνα πάντα με το Forbes, η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στην αμερικανική μεγαλούπολη, ιδίως τον ουρανοξύστη Trump Tower.

Στην κατάταξη των 400 πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε σήμερα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χάνει 35 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 156η θέση της λίστας.

Ως αντίλογο σε όσους διατυπώνουν θέσεις κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με φόντο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Forbes επέλεξε να προτάξει τους επιχειρηματίες που έχουν μεταναστεύσει στην χώρα. Αλλά και τις γυναίκες, ένα άλλο καυτό θέμα που αναφέρεται τακτικά.

Ο τίτλος του αμερικανικού περιοδικού είναι χαρακτηριστικός: «Άνω του 10% των 400 του Forbes είναι μετανάστες, 14 εξ αυτών είναι πλουσιότεροι του Τραμπ».

Από την άλλη η πλουσιότερη γυναίκα των ΗΠΑ παραμένει η Άλις Ουάτσον, κληρονόμος της αυτοκρατορίας λιανικής Walmart, η οποία βρίσκεται στην 13η θέση της κατάταξης με 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα πρόσωπα της αμερικανικής σόουμπιζ, η «βασίλισσα» της μικρής οθόνης Όπρα Ουίνφρεϊ χάνει έδαφος και βρίσκεται στην 239η θέση με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην κατηγορία των επιχειρηματιών-μεταναστών, το Ισραήλ είναι η χώρα που αντιπροσωπεύεται καλύτερα με έξι προσωπικότητες.