Εισαγγελέας για Άκη: Αν βγει εκτός φυλακής μπορεί να διαπράξει νέα εγκλήματα

77

Την απόρριψη της δεύτερης κατά σειρά, αίτησης του Άκη Τσοχατζόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της 20ετούς κάθειρξης που του επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος κατά την υπογραφή εξοπλιστκών προγραμμάτων.

Στην πρότασή της προς το δικαστήριο, η εισαγγελέας ζήτησε να μην βγει εκτός φυλακής ο πρώην υπουργός διότι - όπως είπε - είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ύποπτος φυγής. Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας τόνισε πως ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αν βρεθεί εκτός φυλακής, υπάρχει ο κίνδυνος να τελέσει νέες πράξεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα υγείας που ο Ακης Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε προκειμένου να στηρίξει την αίτησή του, η εισαγγελέας ανέφερε πως ναι μεν ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός έχει προβλήματα υγείας που επιτείνονται στο περιβάλλον της φυλακής, «πλην όμως η βλάβη της υγείας του δεν είναι τέτοια που να μην μπορεί να ανατραπεί».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο θέμα της ανατροφής του γιου του Άκη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας πως το παιδί «σίγουρα μεγαλώνει χωρίς την παρουσία του πατέρα», ωστόσο, «έχει τη φροντίδα της μητέρας του και των παππούδων του» και «η βλάβη που θα υποστεί δεν θα είναι ανεπανόρθωτη».

Για την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού με βραχιολάκι, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα. Ακόμη όμως και να είχε αυτή τη δυνατότητα - ανέφερε η εισαγγελέας - «θα πρότεινα απόρριψη (και για το βραχιολάκι) διότι ο αιτών θα μπορούσε με άλλα μέσα επικοινωνίας να οργανώσει τη διάπραξη και άλλων αδικημάτων».

Λαμβάνοντας το λόγο οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, επικαλέστηκαν ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία η ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου κινδυνεύει. Τόνισαν, πως η κατάστασή του χειροτερεύει από τις συνθήκες στη φυλακή ενώ ανέφεραν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

«Δεν έχει την ιδιότητα του υπουργού πλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα από δωροδοκία όπως αναφέρει η πρωτόδικη απόφαση... είναι 77 ετών», ανέφερε η υπεράσπιση.

Ακόμη, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι υπάρχει ιατρική βεβαίωση που μιλάει «για αποφλοίωση του εγκεφάλου, πάθηση που οδηγεί τον άνθρωπο να έχει απώλεια από την καθημερινότητά του».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε όμως από την υπεράσπιση και στην αναφορά της εισαγγελέως για το το ότι ο πρώην υπουργός σε περίπτωση που αποφυλακιστεί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

«Ποια είναι τα άλλα εγκλήματα που θα διαπράξει ο κ. Τσοχατζόπουλος αν βρεθεί εκτός φυλακής; Δεν μας το λέτε...Υπονοείτε ότι έχει εκατομμύρια στην αυλή του; Μας λέτε ότι αν βγει ο Τσοχατζόπουλος θα πάει στο χωράφι του να βρει τα θαμμένα χρήματα, να τα πάρει και να αρχίσει να τα ξεπλένει;» διερωτήθηκε η υπεράσπιση του πρώην υπουργού και προσέθεσε: «Ή θα μας πείτε καθαρά ότι πιστεύετε πως αυτός ο άνθρωπος έχει λεφτά και θα τα ξεπλύνει ή μην επικαλεστείτε κάτι τέτοιο ξανά. Είναι 78 ετών....».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.