Εισαγγελέας Τσατάνη: "Η φωνή της νομιμότητας δεν τρομοκρατείται" (Photos + Video)

41

Με τη φράση «Η φωνή της νομιμότητας δεν τρομοκρατείται» απάντησε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη στη χθεσινοβραδινή επίθεση με μεγάλης ισχύος βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, στην είσοδο κτιρίου της οδού Ιπποκράτους 112, στα Εξάρχεια, στον πρώτο όροφο του οποίου μένει η δικαστική λειτουργός.

Κύκλοι της κυρίας Τσατάνη έλεγαν ότι η εισαγγελέας θα πάει κανονικά στο δικαστήριο το πρωί της Πέμπτης και θα συνεχίσει την καθημερινότητά της καθώς δεν τρομοκρατείται.

tsatani360

Οι αρχές πίστεψαν στην αρχή στο ενδεχόμενο ότι στόχος ήταν το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψη, που είχε γίνει στόχος εμπρησμού με μολότωφ το 2008 και που βρίκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας.

Ο δικηγόρος της κυρίας Τσατάνη, Θέμης Σοφός, δήλωσε ότι η έκρηξη έγινε «στην είσοδο της οικίας της εισαγγελέως». Όπως πρόσθεσε, η εισαγγελέας είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων για την ασφάλειά της, αλλά η πολιτεία είχε μειώσει τη φρούρηση. Μάλιστα, εκκρεμεί ένσταση της εισαγγελέως στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ.

Στην ένσταση, η εισαγγελέας ζητούσε να μην αφαιρεθούν οι δυο αστυνομικοί που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη της και καθιστούσε υπεύθυνη για τη σωματική τους ακεραιότητα την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου στις 22.22' στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο οποίος προειδοποιούσε για την έκρηξη και μάλιστα, είχε τονίσει ότι «δεν είναι φάρσα». Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ο μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχαν θέσει οι δράστες.

«Δεν είναι φάρσα, πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομική φρουρά της εισαγγελέως Εφετών αφαιρέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ η δικαστική λειτουργός είχε συνεχή συνοδεία τα τελευταία έξι χρόνια εξαιτίας των σοβαρών υποθέσεων τρομοκρατίας που είχε χειριστεί.

Μετά την έκρηξη, η οποία προκάλεσε καταστροφές και στο σπίτι της, η εισαγγελέας κατέβηκε στο δρόμο προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ενώ αρχικά προσπάθησαν να την καθησυχάσουν στην συνέχεια της είπαν να απομακρυνθεί γρήγορα, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι υπάρχει και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός. Η εισαγγελέας μαζί με το δικηγόρο της Θέμη Σοφό έτρεξαν στην οδό Ιπποκράτους με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρας.

Στη συνέχεια η κυρία Τσατάνη επέστρεψε στο σπίτι της, προκειμένου να πάρει κάποιες δικογραφίες καθώς την Πέμπτη θα εκδίκαζε υπόθεση, ενώ ο δικηγόρος της την πήρε από το σπίτι και για δική της ασφάλεια τη μετέφερε σε διαμέρισμα, το οποίο γνωρίζει ο ίδιος και η πελάτης του, χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 1 κιλο εκρηκτικής ύλης (πιθανότατα ζελατοδυναμίτιδα), πυροκροτητή και ρολόι. Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συνδεσμολογία ή στα υλικά καθώς η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 8 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού ορίου που έθεσε ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε στις 22:22 στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας ότι «δεν είναι φάρσα».

Η ίδια η κυρία Τσατάνη την ώρα της έκρηξης καθόταν στον καναπέ του σπιτιού της και κατά τύχη δεν τραυματίστηκε από ένα κομμάτι ξύλου που ξεκόλλησε από το ωστικό κύμα.

Παράλληλα οι αστυνομικοί σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο στόχος της επίθεσης να ήταν το αυτοκίνητο αστυνομικού που ήταν παρκαρισμένο δίπλα στον κάδο στον οποίο είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός μιλώντας για σύμπτωση.

Πλέον η ΕΛΑΣ περιμένει το κείμενο ανάληψης ευθύνης όμως εκτιμά ότι πίσω από την επίθεση πιθανότατα βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η οργάνωση που το Νοέμβριο του 2015 έβαλε βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ προκαλώντας τεράστιες ζημιές, ενώ δεν αποκλείεται τη βόμβα να έβαλε και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει καιρό να κάνει κάποιο εντυπωσιακό χτύπημα και ίσως με τον τρόπο αυτό, λένε αστυνομικοί, να ήθελε να δείξει ότι είναι ακόμα ενεργή στον χώρο του αντάρτικου πόλεων.

bomb_6

tsatani

tsatani3

vom3

x1

vom4

vom5

vom6