Ερώτηση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

123

Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο ίδιος επικαλείται δημοσιεύματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, την συντήρηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και για την αγορά από τις ΗΠΑ αεροσκαφών stealth τύπου F-35 για να υποστηρίξει ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μας ισχυροποιημένης χώρας, ως προς την ασφάλεια και την άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό όμως απαιτείται εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών χωρίς υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού».

Σε άλλο σημείο δε επισημαίνει ότι «ο εκσυγχρονισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί εθνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται ούτε για ένα θέμα εσωκομματικό, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ένα θέμα που περιορίζεται σε μία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εντός της κυβέρνησης».

Ρωτά τέλος: «Έχουν όντως ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών; Κι αν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκονται; Έχει αποσταλεί αίτημα και αν ναι, με ποιο σκεπτικό και από ποιον αποφασίσθηκε;

Για ποιο λόγο δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η Βουλή, αλλά ενημερωνόμαστε από σχετικά δημοσιεύματα; Σε ποιο γενικότερο σχέδιο εντάσσεται η πρόθεση αύξησης αυτών των συγκεκριμένων δαπανών; Έχει ήδη προβλεφθεί, ο τρόπος αποπληρωμής των σχετικών πιστώσεων;».