Η κλεψύδρα για τις εκλογές μετρά αντίστροφα - Έτοιμος να κυβερνήσει ο Κυριάκος

92

Σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα έθεσε τη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε το 2018 έτος της «μεγάλης ανατροπής», κλείνοντας τις εργασίες του 11ου τακτικού συνεδρίου την Κυριακή το απόγευμα, ενώ το ενωτικό πνεύμα που για πρώτη φορά τόσο ηχηρά επιδείχθηκε ανάμεσα σε όλες τις φυλές της ΝΔ (καραμανλικούς, σαμαρικούς κλπ) λειτούργησε ως ένεση αυτοπεποίθησης.

«Βάζουμε το κόμμα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, δεν θα αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη, ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα […] όπου χτυπάνε σήμερα οι καρδιές των Ελλήνων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Με εντιμότητα, με συνέπεια, τη νίκη θα την κατακτήσουμε και η επιβράβευση θα είναι τεράστια στο τέλος αυτής της προσπάθειας όταν το χαμόγελο θα έχει επιστρέψει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεβαίνοντας στο βήμα για να ρίξει την αυλαία του συνεδρίου, δεν θέλησε να πραγματοποιήσει μία ακόμα δημόσια τοποθέτηση με καθαρά τεχνοκρατικό περιεχόμενο.

Σκοπός του ήταν να ξεδιπλώσει το σχέδιο του για τη χώρα, όχι όμως μέσα από την παράθεση αριθμών αλλά μιλώντας στους πολίτες σε μία “άλλη” γλώσσα, με περισσότερο συναισθηματικούς τόνους, σε μία περίοδο που ο αγώνας για επιβίωση είναι μεγάλος.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απευθυνθεί στο συναίσθημα των πολιτών. Να μιλήσει στο θυμικό και στη καρδιά και όχι στη λογική των Ελλήνων” τονίζουν πηγές της Πειραιώς.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώπιον των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, περιέγραψε το όραμά του για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τη ξερή παράθεση ενός πλαισίου δράσεων.

“Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Για να ξεπεράσουμε όσα μας χώριζαν χθες για χάρη όσων θα μας ενώνουν αύριο. Δεν έχει ταξικό πρόσημο η Νέα Δημοκρατία. Μοναδικό μας πρόσημο είναι η ελληνική σημαία. Και αυτήν σας ζητώ να υψώσετε. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του λαού. Αλλά κυρίως είναι το κόμμα για το λαό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέμεινε πάρα πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του στην έννοια της ενότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλητές του δεν έχει κρύψει την πεποίθησή του πως για να “αλλάξει το πλοίο ρότα” θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες πέρα και πάνω από κόμματα και σχηματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό δεν επιθυμεί να γίνει ένας ακόμα “πρωθυπουργός της κρίσης”. “Πρέπει πρώτα από όλα να το πιστέψει ο ίδιος ο πολίτης”, όπως έχει ακουστεί να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνεργάτες του.

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα καλλιεργεί τη λογική του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, στοιχείο που επιταχύνει την κρίση. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε μάλιστα να απευθυνθεί σε όσους ψήφισαν τον κ. Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές, ζητώντας τους να μην του δώσουν τρίτη ευκαιρία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των συνέδρων δε θελήσει να υποσχεθεί πράγματα που δεν θα μπορέσει να κάνει, δείχνοντας ότι παραμένει πολέμιος της παροχολογίας.

“Θα υλοποιήσουμε ό,τι υποσχόμαστε. Και ό,τι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε δεν θα το υποσχεθούμε. Η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί ξανά. Αντίστροφα αυτήν τη φορά. Από μια χώρα απελπισίας σε μια χώρα προόδου και προκοπής” επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στους ανθρώπους.

“Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το πραγματικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Η αναγέννηση της πατρίδας μας θα έρθει αν τολμήσουμε να πιστέψουμε στην κοινή λογική, στη σκληρή δουλειά, στα μετρημένα λόγια. Αν τολμήσουμε να ελπίσουμε ότι η χώρα έχει αύριο. Και προπαντός αν παλέψουμε για αυτό”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έθεσε τη ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την πάταξη του διχασμού.

“Να φύγουν αυτοί που φτωχοποίησαν τη χώρα. Που πήγαν να θάψουν ζωντανή τη μεσαία τάξη κάτω από τους φόρους. Αλλά κυρίως που έκρυψαν τα όνειρα μας πίσω από το σκοτάδι του διχασμού και της μισαλλοδοξία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε ακόμα μία φορά για την ανανέωση του κόμματος, στέλνοντας μήνυμα προς τα παλιότερα στελέχη να την αντιληφθούν ως πρόκληση και όχι ως απειλή.

Άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σχεδόν ανοιχτή πρόσκληση διακυβέρνησης στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Η εθνική ανάγκη της αντιμετώπισης της κρίσης μας έφερε δίπλα-δίπλα συμμάχους» είπε στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να δρομολογήσει την έξοδο από την κρίση.

«Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα ως υπεύθυνοι, ως πατριώτες πολιτικοί» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στην νέα πολιτική πραγματικότητα.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ποταμιού είπε ότι οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι «δυσδιάκριτες». Έκπληξη ήταν το θερμό άνοιγμα που έκανε στη ΝΔ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρωων Μάριος Γεωργιάδης αν και λίγες ώρες μετά το κόμμα σε ανακοίνωση του επέμεινε στη θέση Λεβέντη για ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ και σε ότι αφορά στην ανανέωση.

«Δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές δίχως έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς» τόνισε. Ως προς τους άξωνες του κυβερνητικού πλαισίου της ΝΔ είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους φόρους και η δέσμευσή μου αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να συμπαρασταθούμε στους πιο αδύναμους πολίτες.

Είμαστε έτοιμοι να μεταρρυθμίσουμε το κράτος με αξιολόγηση παντού, χωρίς να φοβόμαστε τις συντεχνίες. Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών χωρίς άβατα στα Εξάρχεια και στην Δυτική Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε την Παιδεία.»

Ο Σαμαράς

Από τις πιο δυνατές στιγμές του συνεδρίου ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι σύνεδροι τον διέκοπταν με χειροκροτήματα. «Ηλθε ο κ. Βούτσης προχθές και μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το 2015 μας έριξαν, λέει, οι ξένοι δανειστές!» δήλωσε.

«Δεν τα θυμάται καλά…Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας μας έριξαν! Από μέσα από την Ελλάδα. Οι απ’ έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε…Όμως άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη…».

Ως προς το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ είπε: «Είμαστε κεντροδεξιοί, γιατί εμπνεόμαστε από τις καλύτερες παραδόσεις της δεξιάς και του κέντρου. Τελεία και παύλα!»

Η Ντόρα

Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο συζητήθηκε όσο κανενός άλλου ομιλητή λόγω του προσωπικού τόνου που είχε.

Η πρώην υπουργός επέλεξε ένα θεσμικό βήμα όπως είναι αυτό του συνεδρίου, για να απαντήσει στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπουργοποιήσει πρόσωπο του συγγενικού του περιβάλλοντος. «Κατανοώ την απόφαση και το συμβολισμό της απόφασης του πρόεδρου», δήλωσε.

«Σε αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές. Θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο πρωθυπουργό γιατί πιστεύει αυτά που λέει» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και κάλεσε τον κόσμο σε πανστρατιά.