Θύμα κυβερνοεπίθεσης από Ρώσους χάκερ ο Εμμανουέλ Μακρόν

77

Στο στόχαστρο ρωσικής ομάδας χάκερ έχει μπει, σύμφωνα με καταγγελίες, η προεκλογική καμπάνια του φαβορί για την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας Trend Micro, Feike Hacquebord, Ρώσοι χάκερ επιχείρησαν να εισχωρήσουν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του Γάλλου πολιτικού, χρησιμοποιώντας όλους τους γνωστούς τρόπους, όπως ψεύτικα e-mail και ιούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την ίδια ομάδα που επενέβη στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις πριν και μετά την εκλογή του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία, όπως και στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών, αρνήθηκε την εμπλοκή της στον προεκλογικό αγώνα της Γαλλίας, δηλώνοντας άγνοια για την πιθανή δράση χάκερ.

Ο Feike Hacquebord υπέβαλε ήδη την αναφορά του για τα ευρήματα της ομάδας του, λέγοντας πως τα γκρουπ που επιτέθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Εμμανουέλ Μακρόν και των συνεργατών του είναι ευρύτερα γνωστά ως Fancy Bear, APT28 και Pawn Storm.

Στόχος τους ήταν να υφαρπάξουν τους κωδικούς που χρησιμοποιεί ο Γάλλος υποψήφιος, ώστε να αποκτήσουν άμεσγη πρόσβαση στα μηνύματά του. Χρησιμοποίησαν επίσης ένα σύστημα, το οποίο παρασύρει τον κάτοχο του λογαριασμού να γίνει χρήστης, αλλά στην ουσία το ελέγχουν οι ίδιοι, καθώς «βλέπουν» όλα όσα και ο χρήστης στην άλλη άκρη του δικτύου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο υπεύθυνος ασφαλείας τόνισε με σαφήνεια ότι έχει στην κατοχή του αποδείξεις πως είναι η ίδια ομάδα χάκερ που εισχώρησαν στο δίκτυο των Δημοκρατικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος της ομάδας του Μακρόν επιβεβαίωσε τις κυβερνοεπιθέσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει τους πιθανούς δράστες. Διευκρίνισε, εντούτοις, ότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν καμία χρήσιμη πληροφορία.