Ικανοποιημένος για τη μείωση των προσφυγικών ροών ο Αβραμόπουλος

34

Την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για τα αποτελέσματα της εν λόγω συμφωνίας.

"Μπορέσαμε να χτυπήσουμε τους διακινητές, ρυθμίζοντας τις ροές προς την Ευρώπη και δημιουργώντας νόμιμες μεταναστευτικές οδούς" υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, εξηγώντας πως έχει σημειωθεί "σημαντική μείωση των ατόμων που περνούν παράνομα", πως η "δραστηριότητα των διακινητών έχει πληγεί", ενώ έχουν ξεκινήσει και οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία αλλά και η παράλληλη επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία.

Ωστόσο, σημείωσε πως είμαστε "ακόμα στην αρχή" και πως περισσότερες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν αφενός για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα και την Τουρκία αφετέρου για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται στην ελληνική ενδοχώρα, σε άλλες χώρες της ΕΕ.

"Το 70% των ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση" ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, κάνοντας και πάλι έκκληση στα κράτη-μέλη της ΕΕ να "επιταχύνουν" τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 6.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα.

Επιπρόσθετα ο Δ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε πως από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές έχουν επιταχύνει σημαντικά το έργο τους και υπάρχουν "απτά αποτελέσματα", όπως ότι υπάρχουν πλέον οι απαραίτητοι μηχανισμοί και τα hot spots είναι σε πλήρη λειτουργία. "Οι ελληνικές αρχές με πνεύμα ευθύνης πράττουν αυτά που πρέπει να πράξουν έτσι ώστε να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση" είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας επίτροπος.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο επίτροπος ανέφερε πως έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες ζωής των μεταναστών εκεί, ενώ επίσης οι τουρκικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως δεν πραγματοποιούνται απωθήσεις προσφύγων στη Συρία και έχουν δεσμευτεί ότι οι μη Σύροι πρόσφυγες θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους Σύρους στη χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι, εάν δεν προχωρήσει τον Ιούνιο η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, η εφαρμογή της συμφωνίας θα σταματήσει, σημείωσε πως δεν εκλαμβάνει τις εν λόγω δηλώσεις ως "απειλές", καθώς η ευρωτουρκική συμφωνία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

"Συνεργαζόμαστε στενά με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει πλήρη δέσμευση να εφαρμόσουν όλες τις προϋποθέσεις πριν από τις 4 Μαΐου, οπότε η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων", δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο εν λόγω στόχος θα "επιτευχθεί".