Και όμως! Το ουίσκι είναι το πιο υγιεινό ποτό - Δείτε γιατί

278

Μάλλον δεν θα έχετε ποτέ σκεφτεί ότι πάνω στον πάγο που σερβίρεται μαζί με το αγαπημένο σας ποτό μπορεί να διαβιούν μερικές δεκάδες είδη βακτηριδίων που πολύ εύκολα περνούν στον οργανισμό σας, ενώ εσείς συνεχίζετε απλά να απολαμβάνετε το ποτό σας.

Κι όμως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός βακτηριδίων, που ζουν πάνω στον πάγο που χρησιμοποιούνται στα μπαρ, και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες λοιμώξεις. Ο τρόπος για να τα σκοτώσετε είναι ένας. Το ουίσκι. Όχι η βότκα και σίγουρα όχι κάποιο άλλο οινοπνευματώδες ποτό ή κοκτέιλ. Μόνο ουίσκι.

Τι έδειξε η μελέτη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Springer εξέτασε τους τύπους βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν στον πάγο. Τα κακά νέα είναι ότι βρέθηκαν 31 είδη βακτηρίων στον πάγο που διατηρείται στους καταψύκτες των μπαρ, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ψευδομονάδων (μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα και τους πνεύμονες), του σταφυλόκοκκου (υπεύθυνου για τις αντίστοιχες λοιμώξεις), του βάκιλου (ένοχος για συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης) και του βακτηριδίου Acinetobacter (υπεύθυνο για εμφάνιση μηνιγγίτιδας).

Με αυτό κατά νου, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ανθεκτικά είναι τα βακτηρίδια τοποθετώντας μολυσμένο πάγο σε κοινά ποτά. Οι θερμοκρασίες κατάψυξης δεν τα σκότωσαν. Η βότκα δεν σκότωσε κανένα από αυτά. Η Coca-Cola σκότωσε το Bacillus και τις ψευδομονάδες και το τόνικ σκότωσε όλα τα άλλα εκτός από το Acinetobacter. Το ουίσκι, όμως, ήταν αυτό που σκότωσε όλα τα βακτήρια.

Πάντως, για να είμαστε ρεαλιστές, η κατανάλωση των βακτηρίων μέσα από το ποτό σας δεν θα σας κάνει να αρρωστήσετε στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Προφανώς και έχετε ήδη καταναλώσει αυτά τα μικροσκοπικά όντα στη διάρκεια της ενήλικης ζωής σας, βγαίνοντας με τους φίλους σας σε κάποιο μπαρ. Από την άλλη, όμως, γιατί να μην ζείτε τη ζωή σας από την ασφαλή πλευρά, ειδικά όταν αυτή η ασφαλής πλευρά μπορεί να έχει τέτοια γεύση;