Κλίντον προς FBI: Δώστε όλα τα στοιχεία για τα e-mail στον αμερικανικό λαό

108

Κάλεσμα στο FBI να εξηγήσει το ταχύτερο δυνατό για ποιο λόγο ερευνά εκ νέου την υπόθεση με τα e-mail της απηύθυνε η Χίλαρι Κλίντον, περνώντας στην επικοινωνιακή αντεπίθεση τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Με τις επιστολικές ψήφους να έχουν αρχίσει να συρρέουν σε πολλές πολιτείες, η κ. Κλίντον τόνισε πως ο αμερικανικός λαός «αξίζει να γνωρίζει αμέσως όλα τα γεγονότα», προσθέτοντας πως το FBI οφείλει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις «χωρίς καθυστέρηση».

Έντεκα ημέρες πριν τις κάλπες, η υπόθεση των e-mail σκιάζει αδιάκοπα την εκστρατεία της κ. Κλίντον, η οποία στις δημοσκοπήσεις διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τραμπ έχει αποκαλέσει την υπόθεση με τα e-mail ως το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Γουότεργκεϊτ.

Το σκάνδαλο χρονολογείται από την πρώτη τετραετία Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, όταν η κ. Κλίντον υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών και χρησιμοποιούσε ιδιωτικό – κι όχι υπηρεσιακό – σέρβερ για ηλεκτρονική αλληλογραφία που περιελάμβανε διαβαθμισμένα έγγραφα.

To FBI είχε ερευνήσει την υπόθεση και το καλοκαίρι συμπέρανε ότι τα στοιχεία δεν αρκούν για να ασκήσει δίωξη στην κ. Κλίντον, μολονότι χαρακτήρισε τη Δημοκρατική υποψήφια «εξαιρετικά απρόσεκτη». Ωστόσο, την Παρασκευή ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο όπου αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν νέα e-mail που φαίνεται να σχετίζονται με την έρευνα.

Ο κ. Κόμεϊ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν θα προκύψει κάτι από τον έλεγχο των νέων νέα e-mail, ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί το πόρισμα να ανακοινωθεί μετά τις κάλπες.

Η κ. Κλίντον άφησε μάλιστα αιχμές για την επιστολή του FBI, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να στέλνεται σε Ρεπουμπικάνους στο Κογκρέσο αλλά τα πλήρη στοιχεία να παρακρατούνται από τον αμερικανικό λαό.

Τα νέα e-mail φαίνεται ότι ανακαλύφθηκαν κατά την έρευνα πάνω στον πρώην βουλευτή και συνεργάτη της κ. Κλίντον, Άνθονι Γουίνερ.