Με μόλις... 24 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα γίνονται οι έλεγχοι για τη "μαύρη" εργασία!

56

Στοχευμένους και αμείλικτους ελέγχους θα διενεργεί όλο το καλοκαίρι το Σώμα επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και λοιπούς δημοφιλείς προορισμούς.

Οι εκστρατείες του ΣΕΠΕ ωστόσο δύσκολα θα έχουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα μόνο με 24 ειδικούς επιθεωρητές για όλη την Ελλάδα, που θεωρούνται οι Ράμπο των ελεγκτών. Η εκπαίδευση άλλων 50-60 υπαλλήλων μπορεί να έχει δρομολογηθεί αλλά με τους ρυθμούς λειτουργίας του δημοσίου, μάλλον θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν.

Ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Γιάννης Σιούκος έχει εισηγηθεί τη μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ αντί του εξοντωτικό 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο που ισχύει σήμερα προωθώντας ένα νέο σύστημα συμβουλευτικής προς τους παρανομούντες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ειδικού γραμματέα, τα τσουχτερά πρόστιμα έχουν νόημα να παραμένουν εφόσον εισπράττονται. Όμως, η εισπραξιμότητα των προστίμων έχει περιοριστεί στο 18%-20%.

Δηλαδή, το 2015 οι ελεγκτές έκοψαν πρόστιμα ύψους 97,8 εκατ ευρώ συνολικά, αλλά από αυτά, έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 15 εκατ ευρώ.

«Η παράλληλη εκστρατεία που οργανώνουμε θα δώσει έμφαση στην ενημέρωση και στην προτροπή για συμφιλίωση με τον εργαζόμενο- επισημαίνει ο κ. Σούκος - Το ποσοστό συμφιλίωσης που επιτυγχάνουμε, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνει το 50% και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το 70%-75%. Αντίθετα η τιμωρία δεν είναι αποδοτική και συχνά σε συνδυασμό και με άλλες αιτίες, οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης και στην αύξηση της ανεργίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπόλοιπο ποσό από το αρχικό ύψος του προστίμου (10.550) ευρώ θα μετατραπεί σε υποχρεωτική ασφάλιση του αδήλωτου εργαζόμενου για διάστημα ενός έτους. Η «μαύρη εργασία» στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στα επίπεδα άνω του 25% με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να χάνει ετησίως περίπου 5 δις ευρώ.

Το ΣΕΠΕ έχει εισηγηθεί να διευρυνθεί ο όρος αδήλωτη εργασία και να συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτή και η διαλείπουσα ( λιγότερες μέρες με μειωμένο ωράριο) . Σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας η πιο «δημοφιλής» παράβαση είναι η παραβίαση ωραρίου που δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με μερική απασχόληση μόνο «στα χαρτιά» δουλεύουν με πλήρες ωράριο.

Παραβίαση ωραρίου εντοπίζουν συχνά οι επιθεωρητές στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, στα ξενοδοχεία και στις βιοτεχνίες φασόν.