Μοσκοβισί στο DimadisNews: “Μετά-μνημονίου επιτήρηση για την Ελλάδα”

113

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται στο εσωτερικό της χώρας ότι θα υπάρχει “καθαρή έξοδος” της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί με αποκλειστικές δηλώσεις του στον Θάνο Δημάδη απαντάει στο ερώτημα του τί πραγματικά μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα.

Ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει συγκεκριμένα ότι “η ολόκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στην Ελλάδα το ερχόμενο Αύγουστο θα αποτελέσει ένα αληθινό αλλά και συμβολικό ορόσημο για την χώρα- θα υπάρχει πριν και μετά.

Μετά από τόσα χρόνια εξάρτησης της από εξωτερική οικονομική βοήθεια, η Ελλάδα θα γίνει με οικονομικούς όρους, και πάλι μία φυσιολογική Ευρωπαϊκή χώρα“.

Σε ότι αφορά τα περί “καθαρή εξόδου” της χώρας που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, o Eυρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί τονίζει χαρακτηριστικά ότι: “οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα συνεχίσουν και μετά τον Αύγουστο να τελούν υπό παρακολούθηση μέσω μίας συντονισμένης διαδικασίας που ονομάζουμε “European Semester”.

Επειδή πολλές από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για πολύ καιρό ακόμα μετά το τέλος του προγράμματος, και αυτή η διαδικασία θα χρειάζεται στήριξη, θα υπάρχει η ανάγκη για έναν κατάλληλο τύπο μετά-Μνημονίου επιτήρησης. Οι λεπτομέρειες επ᾽αυτού θα συμφωνηθούν σύντομα.

Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρχουν πλέον “μνημόνια”, και με δεδομένες τις υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και μία αξιόπιστη στρατηγική ανάπτυξης στο μέλλον, δεν θα υπάρχει κανένας φόβος για επίστροφή στην λιτότητα“.

Ερωτηθείς από τον Θάνο Δημάδη για το αν το Grexit μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι “είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο μέλλον. Αλλά θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσουμε το Grexit ως μία μόνιμη σκιά που πλανάται πάνω στην χώρα- δεν υπάρχει μία τέτοια περίπτωση. Πιστεύω πραγματικά ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει για την ώρα παρέλθει“.

Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρώπης με το ΔΝΤ- οι οποίες σημειωτέον έχουν περάσει από πολλές και δύσκολες διακυμάνσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια ένεκα των διαφορετικών προσεγγίσεων στην διαχείριση του ελληνικού ζητήματος- ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν δυσκολίες προσδιορίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτές είχαν να κάνουν με διαφορές Ευρώπης-ΔΝΤ σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις και το χρέος.

Ωστόσο για πρώτη φορά ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται ανοικτά ότι “το ΔΝΤ είχε δίκιο στην επιμονή του στην ανάγκη για δημοσιονομική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατ᾽έναν τρόπο αξιόπιστο“. Χαρακτηρίζει την τρέχουσα συνεργασία με το ΔΝΤ ως “πολύ καλή” και εκτιμά ότι αυτή θα συνεχιστεί ως έτσι μέχρι και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον επικείμενο Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: dimadisnews.com