Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο κορυφής

116

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε πρόοδος, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι οριστικό. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Οι πληροφορίες πάντως έβγαιναν με το σταγονόμετρο, καθώς τηρήθηκε «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη για τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, που ξεκίνησαν περί τις 20:00 την Τρίτη (ώρα Ελλάδος), με δείπνο, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκπροσωπείται και το ΔΝΤ (κατά πληροφορίες από τον Πολ Τόμσεν).

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν οι συντάξεις και το από πότε θα ισχύσουν οι περικοπές.

Νωρίτερα, πάντως, και παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων και του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, αρνήθηκε να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις δημοσιογράφων, η ιδιότυπη αυτή σιωπή από την πλευρά της Επιτροπής αφήνει ελεύθερο το πεδίο για μια μονομερή διαχείριση της εικόνας της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, η οποία, με τη γνωστή μέθοδο των «non paper», περνάει διαρκώς μια δική της εικόνα, η οποία καταρρίπτεται καθημερινά.

Ιδιαίτερα αν εξετάσει κανείς τα τελευταία «non paper» της κυβέρνησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθημερινά ανακοινώνεται η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και ο αρνητικός ρόλος που παίζουν τα ΜΜΕ.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους, δεν έβλεπε την προοπτική μιας συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Μάλιστα, τα διαφορετικά ανοικτά μέτωπα καταδεικνύουν μια σημαντική αντιστροφή της προόδου που είχε γίνει ως τώρα.

Βέβαια, το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, συνεπώς οι σημερινές διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να είναι και το κατάλληλο μέσο επίλυσής τους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και τη σιγή της Επιτροπής.

Δυστυχώς, ο στόχος του Eurogroup πλέον έχει μετριαστεί από μια τεχνική συμφωνία στην σύγκλιση απόψεων που θα επιτρέψει την ανακοίνωση της επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα.

Το θέμα είναι στο σημείο αυτό να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση κοστίζει ακριβά στην οικονομία.