Ο Πιτσιόρλας φαβορί για πρόεδρος του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

217

Πρόοδος καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο την Τρίτη για τα θέματα του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων.

Από τις δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα λειτουργεί με έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο αλλά υπό την εποπτεία ενός συμβουλίου στο οποίο θα έχει λόγο το κουαρτέτο και το οποίο θα μπορεί να ασκεί βέτο σε ορισμένες αποφάσεις.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο ίδιος παράγοντας το εποπτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο ενώ η βασική κατεύθυνση για τη λειτουργία του νέου ταμείου θα δίνεται από την κυβέρνηση μέσω της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου.

Επικρατέστερος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο νέο υπέρ ταμείο ιδιωτικοποιήσεων εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ο νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κύριος Στέργιος Πιτσιόρλας.

Υπό τον έλεγχο νέου υπερταμείου δημιουργείται ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο, μία θυγατρική, αποκλειστικά για εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΥΔΑΠ.

Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν χθες, το Ταμείο πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα απαρτίζεται από τέσσερις θυγατρικές.
Το ΤΑΙΠΕΔ που θα φέρει εις πέρας τις αποκρατικοποιήσεις που αυτήν τη στιγμή τρέχουν, επτά τον αριθμό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με προίκα τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, την εταιρεία των ΔΕΚΟ και την ΕΤΑΔ με χαρτοφυλάκιο από 80.000 δημόσια ακίνητα.

Ειδικά στο θέμα των ακινήτων, αρχικά η ελληνική πλευρά ήθελε να μη μεταφερθούν στο Ταμείο όλα όσα ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, παρά μόνο μέρος τους. Οι δανειστές επέμειναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ενταχθούν στο Ταμείο όλα τα ακίνητα, δίχως εξαιρέσεις. Ετσι φαίνεται ότι και θα γίνει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ενα άλλο σημείο που επίσης δεν «πέρασε» της ελληνικής πλευράς αφορά την ευελιξία στη διάθεση των εσόδων που θα συγκεντρώσει το ΤΑΙΠΕΔ από τις επτά εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελ. Βενιζέλος, Ελληνικό, Αστέρας, Αφάντου Ρόδου, ΔΕΣΦΑ). Το ελληνικό αίτημα ήταν να μη διατεθούν όλα για την αποπληρωμή του χρέους, όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ, παρά ένα μέρος να δοθεί στην ανάπτυξη, όπως προβλέπεται για το νέο Υπερταμείο. Ούτε αυτή η πρόταση φαίνεται να περνάει.