Οι δανειστές "βλέπουν" λιτότητα για αρκετά ακόμα χρόνια στην Ελλάδα

118

Να σπεύσουν να συμβάλουν στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και να διεκδικήσουν μέρισμα από την επικείμενη Ανάπτυξη της χώρας, κάλεσε χθες από την Νέα Υόρκη τους ξένους επενδυτές, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο συνέδριο Capital Link.

Λίγη ώρα νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε στο ίδιο οικονομικό συνέδριο, έστελνε το μήνυμα πως η χώρα μας έχει επανέλθει και «η χώρα της ευκαιρίας» ("the land of opportunity") ανοίγει διάπλατα τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Για να δελεάσει τους ξένους επενδυτές, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να μεταδώσει την εικόνα μιας Ελλάδας που αλλάζει.

Κι απόψε το βράδυ όμως (ώρα Ελλάδος) η χώρα μας θα έχει την τιμητική της, καθώς για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο κύριος Τσακαλώτος ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών, θα κτυπήσει και το κουδούνι της λήξης της συνεδρίασης (κάτι που πριν έναν χρόνο ακριβώς είχε κάνει και ο κύριος Γιώργος Σταθάκης ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τότε).

Χθες πάντως, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο «19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum», ο κύριος Τσακαλώτος τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και πως αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

Και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του διεμήνυσε στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της», καλώντας τους να επενδύσουν στη χώρα μας.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε όμως εχθές και ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος προειδοποιούσε δημόσια πως οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018 και ότι έχουν πολλά ακόμα να γίνουν στα επόμενα πολλά χρόνια -όπως και προ μιας εβδομάδος ακριβώς που ανέφερε ευρισκόμενος στην Αθήνα ακόμη πως «η καθαρή έξοδος δεν είναι ο πιο προσφόρος όρος» που πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς για το τέλος του 3ου Μνημονίου.

Παράλληλα ο κ. Κοστέλο προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«…Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια.

Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».