Παίρνει πίσω τη διάταξη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Γαβρόγλου μετά το «βέτο» Φίλη

43

Την απόσυρση της διάταξης, που αφορά στην αναγνώριση τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η διάταξη, που βρίσκεται στο άρθρο 19, παρ. 1 του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αττικής, αναφέρει: «Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η παραπάνω διάταξη αποσύρεται, καθώς «διατυπώθηκαν διαφορετικές ερμηνείες», ενώ επιδίωξη είναι «να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερη διακομματική συναίνεση». Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, θα κατατεθεί σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Να σημειωθεί ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υπήρξε έντονη η αντίδραση του τέως υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, καθώς θεώρησε ότι η εν λόγω διάταξη -που άρον-άρον αποσύρεται- «ανοίγει την κερκόπορτα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα».