Παραγωγικοί φορείς: Η ζοφερή κατάσταση στην οικονομία δεν αλλάζει με τον ανασχηματισμό

39

Η τραγική κατάσταστη στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αντιστραφεί με κανέναν ανασχηματισμό, αναφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, σημειώνοντας ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής.

«Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες της χώρας δεν πρόκειται να αναστραφούν με κανέναν ανασχηματισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α' αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα νέο μείγμα πολιτικής που στο επίκεντρό της θα έχει την ανάπτυξη και όχι απλά τη διαχείριση των απαιτήσεων των δανειστών.

«Όσα πρόσωπα και αν αλλάξουν, αν οι επιλογές της κυβέρνησης παραμείνουν οι ίδιες, η χώρα θα βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και στα μνημόνια, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να ορθοποδήσει», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι «οι προτεραιότητες της ανασχηματισμένης κυβέρνησης, έστω και καθυστερημένα, θα πρέπει να είναι η μείωση της υπερφορολόγησης, η τόνωση της ρευστότητας, η πραγματική λύση του ασφαλιστικού, χωρίς περαιτέρω φτωχοποίηση του πολίτη, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να πρωτοστατεί παράγοντας πλούτο και συμβάλλοντας στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, οι προτεραιότητες αυτές έχουν επισημανθεί κατ' επανάληψη στην κυβέρνηση από τον επιχειρηματικό κόσμο, ωστόσο δείχνει να μην ακούει, παραμένοντας προσκολλημένη σε ιδεοληψίες που δεν επιτρέπουν στη χώρα να γυρίσει σελίδα.

«Εύχομαι ο ανασχηματισμός να μην αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά να έχει ουσία η αλλαγή προσώπων στα υπουργεία, προκειμένου να προκύψουν οφέλη για τον πολίτη και την οικονομία.

Η χώρα έχει ανάγκη από τη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού κλίματος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι εύχεται καλή επιτυχία σε νέους και παλιούς υπουργούς, οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους.

«Ο δομικός ανασχηματισμός της Κυβέρνησης δεν θα ανασχηματίσει ούτε τους θεσμούς, ούτε θα αλλάξει τη μνημονιακή οικονομική πολιτική των δανειστών» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

«...Ο δομικός ανασχηματισμός της Κυβέρνησης δεν θα έχει καμία αξία για τουςπολίτες, εάν δεν αλλάξει το καταστροφικό επιβαλλόμενο μείγμα της οικονομικής πολιτικής των θεσμών, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημερινή ζοφερή κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας.

Οι προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσει η ανασχηματισμένη Κυβέρνηση είναι η μείωση της υπερφορολόγησης, η διευθέτηση του εσωτερικού χρέους της αγοράς, η ρευστότητα, το ασφαλιστικό, η διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, καθώς και η καθιέρωση ενός δίκαιου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν πρωτοβουλίες μικρομεσαίων, ικανές να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ομως, ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει ότι τα δικά μας προαπαιτούμενα προς τους θεσμούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, συνήθως παραμένουν ευσεβείς πόθοι, όσο δεν ανασχηματίζονται οι μνημονιακές πολιτικές» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κορκίδης.