Πεδίο μάχης το Πολυτεχνείο: Πετροπόλεμος κουκουλοφόρων-αστυνομίας

163

Ένταση επικράτησε στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες, κατέβασε στύλους με σήματα της Τροχαίας και έκαψε κάδους στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για ομάδα 20-30 ατόμων που νωρίτερα πέταξαν μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς στο ύψος της πλατείας Συντάγματος μετά το μαθητικό συλλαλητήριο.

Η ομάδα έφυγε από το Σύνταγμα και κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο, όπου έσπασε και μία στάση λεωφορείου στη συμβολή Πατησίων και Αμερικής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν τα συγκεκριμένα άτομα, ενώ η περιοχή θύμισε «πεδίο μάχης».

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε για αρκετή ώρα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ η λεωφόρος Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία.

«Τα όσα διαδραματίζονται, με πρωταγωνιστές τους "γνωστούς – αγνώστους" έξω από το Πολυτεχνείο, αποκαλύπτουν την ανοχή της κυβέρνησης στη βία και την ανομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Ο κατ’ ευφημισμό υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του πριν είναι αργά. Ο σεβασμός των νόμων - άμεση προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- δεν μπορεί να περιφρονείται από κανέναν».

Την κινητοποίηση των μαθητών στήριξε η ΟΛΜΕ και στο πλαίσιο αυτό έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 ώς τις 14:00.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ κάλεσε τους καθηγητές «να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τον κοινό αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών».

Η ΟΛΜΕ ζητεί:

• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.
• Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
• Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
• Αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Στήριξη της Ειδικής αγωγής.
• Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο πραγματοποίησαν νωρίτερα στο Ηράκλειο μαθητές σχολείων του νομού στο πλαίσιο πανελλαδικής μαθητικής κινητοποίησης, ενώ από το πρωί μαθητές σε 23 γυμνάσια, 14 γενικά λύκεια και 2 ΕΠΑΛ έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας ζητώντας, μεταξύ άλλων, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.