«Στις αγορές, μόνο με ρύθμιση χρέους και ποσοτική χαλάρωση»

22

Η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά από τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα ελπίζει να βγει από την ύφεση του χρόνου. Όμως, μεγάλο μέρος των προοπτικών της εξαρτώνται από το αν θα λάβει τελικά την πολυπόθητη ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της, από την χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ.

«Θα άρουμε σταδιακά τα capital controls και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος του δρόμου», συμπλήρωσε.

«Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται από τα πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη» τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δόμος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της.

Ξεκαθάρισε πως αν δεν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο πρόγραμμα QE, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.

«Το QE εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του QE, δηλαδή η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Θα είναι το διαβατήριό μας για να ξαναμπούμε στις αγορές», δήλωσε.

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων του χρόνου. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλουν σε μια ‘δοκιμή’ των αγορών κάποια στιγμή που δεν είναι τόσο μακρινή», σχολίασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. «Προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι στιγμής αρνείται να βάλει χρήμα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί αν δεν υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. Όμως, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως είναι απίθανο το ΔΝΤ να χωρίσει τους δρόμους του με την Ελλάδα.

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το ΔΝΤ επίσης το αντιλαμβάνεται», είπε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ είναι κοντά στην πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τα μέτρα για το χρέος και για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Τα «κόκκινα δάνεια»
Ο κ. Στουρνάρας είπε πως ο φιλόδοξος στόχος της Τραπέζης της Ελλάδος για μείωση του τεράστιου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019 είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου.

«Οι CEOs των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατανοούν. Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθούν όμως δεν πιστεύουμε στους αυτόματους πιλότους», σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Οι άδειες και το μεγάλο ενδιαφέρον
Κατά τον ίδιο, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs και οι οποίες έχουν εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ιταλία.

«Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε περίπου έξι άδειες και υπάρχουν και άλλες στην αναμονή. Αυτά τα funds θα φέρουν και τη δική τους ρευστότητα στην Ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι των NPLs θα επιτευχθούν», κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.