Πρυτανεία Παν. Μακεδονίας: Ο Κ. Γαβρόγλου καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές

34

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές μεταξύ λογικής και αυθαιρεσίας, νηφάλιας και εποικοδομητικής συζήτησης και αλαζονικού ετσιθελισμού.

Πέρα από τις ολέθριες πρωτοβουλίες του στα θέματα της Ανώτατης Παιδείας και των Μεταπτυχιακών Σπουδών, επιχείρησε να περιβάλει με θεωρητικό μανδύα «ηθικής και φιλολαϊκής ανωτερότητας», πράγματι όμως διαστρεβλωτικής και βλαπτικής για τους διδάσκοντες υποκρισίας, αυτό που διαπράττει όχι μόνο εις βάρος τους, αλλά και εις βάρος των νέων και της ελληνικής κοινωνίας.

Τα παραπάνω τονίζει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή της , με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, την Παρασκευή, στη Βουλή, και υπογραμμίζει τα εξής:

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προβαίνουν στη διαπίστωση αυτή έπειτα από τη δήλωση του κ. Υπουργού ότι«αν οι καλοί [καθηγητές] είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν, σας μιλώ πολύ ειλικρινά» και τονίζουν ότι το νόημα της δήλωσης αυτής είναι προκλητικό και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της διδασκαλίας των Μεταπτυχιακών και τη λογική που διέπει τη λειτουργία τους.

Το πρόγραμμα "γυρίζουμε σελίδα"

Αναρωτιούνται, μάλιστα, αν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» που εξήγγειλε πέρυσι το Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ και το οποίο όπως είχε τονίσει, «στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Νοοτροπία εγλωβισμένη στις παρωπίδες προσωπικών ιδεοληψιών

Σε συνδυασμό με την άλλη δήλωσή του κ. Γαβρόγλου, «αν για τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών το μόνο κίνητρο είναι τα λεφτά, εγώ λέω: τότε καλώς να κλείσουν», αυτά που είπε αποκαλύπτουν μια νοοτροπία εγκλωβισμένη στις παρωπίδες προσωπικών ιδεοληψιών που αναγορεύουν προκλητικά τον φορέα τους σε πρόσωπο υπερέχουσας Αρετής και του δίνουν το δικαίωμα να εγκαλεί τους άλλους για ταπεινά κίνητρα και αισθήματα, τη στιγμή που προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στην ακαδημαϊκή νεολαία με τα έργα τους και όχι με τα μεγάλα και όχι καλής προαίρεσης λόγια του κ. Υπουργού.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δύσκολων οικονομικών συγκυριών

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων έχει πλήρη επίγνωση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός. Για το λόγο αυτό και παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί τόσο οι μισθοί τους όσο και οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων, έχουν αφιερώσει τους εαυτούς τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί το επίπεδο των σπουδών στο υψηλότερο δυνατό σημείο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Κατασκευασμάνα σταχανοφικά ιδεολογήματα

Όμως και οι καθηγητές των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων εξακολουθούν να έχουν ανθρώπινες ανάγκες και να είναι υποχρεωμένοι να θρέψουν τις οικογένειές τους. Συνεπώς, και να θέλουν δεν μπορούν να παραιτηθούν από την ανάγκη της μετριοπαθούς αμοιβής τους, σε μια χώρα η οποία δεν έχει κολεκτίβες και κατασκευασμένα σταχανοφικά ιδεολογήματα-συνθήματα, που να καλούν σε εξοντωτική υπερεργασία τους είλωτες του συστήματος για να καρπώνεται και να απολαμβάνει την υπεραξία η νομενκλατούρα του.

Να τεθεί σε γνώση της Ελληνικής κοινωνίας

Αν ο υπουργός έχει υπόψη του κάποια εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή, την οποία δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν να τη θέσει σε γνώση και της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα" καταλήγει η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ.