Πρωτοφανής πρόκληση από Κατρούγκαλο: Εκτός ασφαλιστικού βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες!

26

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας που ασφυκτιά κάτω από τις νέες, βαριές ρυθμίσεις που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η Κυβέρνηση εξαιρούν σκανδαλωδώς από τα βαριά μέτρα τους Βουλευτές, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

Συγκεκριμένα, από τους ενιαίους κανόνες του ασφαλιστικού εξαιρούνται οι βουλευτές που είχαν εκλέγει μέχρι το 2012 και δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την εξαίρεση, ψελλίζοντας την δικαιολογία ότι «το ν/σ δεν ρυθμίζει τις συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές».

«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ’ απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» τόνισε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ν/σ, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή εντός της Εβδομάδας (πιθανότατα Πέμπτη ή Παρασκευή αφού έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής) φέρνει ανατροπές σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζοντας το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Θεσμοθετεί την Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό κομμάτι και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση που έχει τεθεί το 2010 και επαναλαμβάνεται, ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 16% έως το 2060. Ανατροπές προβλέπονται και για τους ήδη ασφαλισμένους, κυρίως λόγω της επιβολής ενιαίας εισφοράς για όλους, για την κύρια σύνταξη.