Πόλεμος στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις μετά τις συλλήψεις των 74

58

Εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η αστυνομική επιχείρηση, τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη με την οποία εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις κτιρίων.

Λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην επιχείριση-σκούπα, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην αστυνομία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τις καταλήψεις κτιρίων, οι οποίες και χαρακτηρίζονται «εγχειρήματα αλληλεγγύης».

«Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των αλληλέγγυων», ζητούν οι «53+

Την ίδια ώρα, υπήρξε παρέμβαση για το θέμα και από τους «53+» οι οποίοι, απαντώντας εμμέσως στο Νίκο Τόσκα, υπογραμμίζουν πως «είναι αυτονόητο ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

«Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία. Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους.

Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», αναφέρουν μέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr και κατηγορούν την κυβέρνηση για πισωγύρισμα στο δόγμα «νόμος και τάξη», η επαναφορά του οποίου, αναφέρουν, «θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».

Παρέμβαση από την ομάδα Κοτζιά

Για «ξεκομμένες από το λαό καταλήψεις» κάνει λόγο από την πλευρά της η ομάδα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Απαντώντας, στην κριτική που δέχτηκε ο κ. Τόσκας από την κυβέρνηση, η «Κίνηση Πράττω», μέλος της οποίας είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει πως «το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».

Παράλληλα, όμως, επιτίθεται και στη Νέα Δημοκρατία την οποία και καλεί «να αφήσει τα πυροτεχνήματα και τη στείρα αντιπολίτευση».

«Ο Ν. Τόσκας εκτέλεσε και θα εκτελεί τα καθήκοντά του με γνώμονα το καλό των πολιτών. Ας αναλογιστούν όλοι τις ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες και να συνειδητοποιήσουν ότι τα ιδεώδη της Πατρίδας και της Αριστεράς, είναι ευρύτερα, των όποιων ξεκομμένων από το Λαό καταλήψεων», τονίζει.

Τι είπε ο Τόσκας

Πάντως, ο ίδιος ο Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος σήμερα στην αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι καλύπτει αυτή την ενέργεια γιατί «δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4», υποστήριξε ότι οι καταλήψεις αυτές «είναι καταλήψεις χωρίς αιτία. Είναι μια καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, προκαλούν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων... Αυτές οι καταλήψεις είναι με πρόταγμα την αλληλεγγύη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι στο ένα από τα κτίρια δεν υπήρχε κανένας πρόσφυγας.

Στα άλλα δύο κτίρια, «η κατάληψη είχε προηγηθεί της εισόδου, της άφιξης των προσφύγων. Άρα είναι πρόφαση το θέμα, είναι πρόφαση οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες ήρθαν τώρα, η κατάληψη υπήρχε χρόνια. Οι 60 Ισπανοί που ήρθαν, μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπήκαν μέσα στο κτίριο για να φιλοξενήσουν στη συνέχεια πρόσφυγες. Έκαναν μια ενέργεια πρόχειρη, αυτονομιστική, αυτόνομη ενέργεια, η οποία δε βγάζει πουθενά» σχολίασε ο κ. Τόσκας.

Όπως ανέφερε, «το κράτος έχει δομές μέσα από τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες... Η κυβέρνηση αυτή φιλοξενεί 8.500 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από την άθλια κατάσταση της Ειδομένης με τον καλύτερο τρόπο και φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτές οι καταλήψεις φιλοξενούσαν 32 άτομα. Η μεγάλη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι να καλύψει τους πρόσφυγες εκεί που πρέπει στις οργανωμένες δομές και όχι να διευκολύνει σκόρπιους πρόσφυγες εκεί που δε μπορεί να υπάρξει καμία οργανωμένη εξυπηρέτησή τους».

Κύμα καταλήψεων

Όμως, πέρα από εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομική επιχείρηση προκαλεί και κύμα καταλήψεψν σε γραφεία του κόμματος και στελεχών του, αλλά και συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Γιάννενα.