Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ θα είναι μέρος της λύσης στην Ελλάδα

110

Την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποτελέσει τελικά μέρος της λύσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θεωρώ ότι το ΔΝΤ θα είναι μέρος της επίλυσης της τελευταίας περίπτωσης της προηγούμενης κρίσης: της Ελλάδας», είπε ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στις Βρυξέλλες.

«Ομως φαίνεται πως υπάρχει μία ενισχυόμενη συναίνεση στην Ευρώπη ότι το Ταμείο δεν θα παίξει τον ίδιο ρόλο στην επόμενη κρίση της ευρωζώνης. Ο ESM θα μπορούσε τότε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για τη μετατροπή του ESM σε ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM έχει αναπτυχθεί σημαντικά, καθώς πλέον δεν χρηματοδοτεί απλά τα προγράμματα, αλλά μετέχει στις αποστολές στις χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα, κάνει αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους και παρακολουθεί την ικανότητα αποπληρωμής των χωρών.

«Φυσικά είναι κατανοητό ότι ο ESM θα εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα μοιάζει περισσότερο με το ΔΝΤ. Αυτό θα απαιτήσει τουλάχιστον την αλλαγή της συνθήκης του ΕSM, αν όχι την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ, και για αυτό θα απαιτηθεί η συναίνεση των χωρών-μελών μας», πρόσθεσε.