Στα άδυτα της ΓΓΕΕ: Τα απομονωμένα δωμάτια, το λιτό μενού, τα ράντζα εκστρατείας και οι προσφορές

15

Η τελευταία φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε στις επτά σήμερα το πρωί με τις κληρώσεις για το ποια αντιπροσωπεία θα καταλάβει τον κάθε όροφο της ΓΓΕΕ και τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Οι οκτώ υποψήφιες εταιρείες (μετά τον χθεσινό αποκλεισμό του EPSILON T.V.) μοιράστηκαν ανά δύο, από τον πρώτο ως τον τέταρτο όροφο της ΓΓΕΕ, όπου στην δεξιά πτέρυγα θα τοποθετηθούν οι αντιπροσωπείες και την αριστερή πτέρυγα οι επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας που θα μπουν στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, όπου θα υποβάλλονται οι προσφορές.

Σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει ένας υπολογιστής που θα είναι συνδεδεμένος στο ειδικό κλειστό λογισμικό, αλλά όχι και στο διαδίκτυο, ένας εκτυπωτής και μια κάλπη, όπου θα τοποθετούνται οι ηλεκτρονικές προσφορές μετά από εκτύπωση και μονογραφή τους. Από την ώρα που θα μπει στο δωμάτιο ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με κανέναν εντός ή εκτός του κτιρίου, ενώ και στην τουαλέτα θα πηγαίνει συνοδεία αστυνομικού.

Η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη τηλεοπτική άδεια, θα ξεκινήσει λίγο μετά τις εννιά το πρωί και εκτιμάται οτι θα ολοκληρωθεί γύρω στις επτά το απόγευμα. Αλλά ακόμη και ο νικητής του πρώτου γύρου, είναι αναγκασμένος να παραμείνει κλεισμένος στο δωμάτιό του για τουλάχιστον άλλες τριάντα ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο του διαγωνισμού.

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα τρία εκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές θα αυξάνονται αρχικώς κατά 500.000 ευρώ, με δικαίωμα δέκα λεπτών για τον κάθε υποψήφιο για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την κάθε προσφορά, ή αν θα εγκαταλείψει την πλειοδοσία.

Την προσφορά θα καθορίζει κάθε φορά ο συντονιστής της δημοπρασίας και οι οκτώ υποψήφιοι θα δηλώνουν μέσω του υπολογιστή, αν την αποδέχονται ή όχι. Αφού εγκαταλείψουν την πλειοδοσία οι έξι από τους οκτώ υποψηφίους, οι δύο που θα παραμένουν στην κούρσα διεκδίκησης της άδειας, θα κληθούν να καταθέσουν εγγράφως, σφραγισμένες προσφορές με τίμημα υψηλότερο από αυτό στο οποίο διακόπηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Εφόσον αναδειχθεί ο νικητής του πρώτου γύρου, η διαδικασία θα διακοπεί για τρεις ή τέσσερις ώρες για ανάπαυση των εμπλεκομένων και θα ξαναρχίσει και πάλι από την αρχή για την κατακύρωση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας. Με μια σημαντική διαφορά όμως:

Ο χαμένος του πρώτου γύρου, δεν θα μπορεί στο εξής να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αν δεν προσφέρει τουλάχιστον το ποσό που πρόσφερε στον πρώτο γύρο, έστω κι αν στον δεύτερο γύρο, οι προσφορές σταματήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα!

Εκτιμάται οτι κάθε γύρος θα διαρκέσει περίπου δέκα ώρες. Με ενδιάμεσα διαλείμματα για ανάπαυση, υπολογίζεται οτι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, παρά την προσπάθεια που θα καταβληθεί για να συντμηθούν οι διαδικασίες και οι χρονικές προθεσμίες.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν οτι η πρώτη άδεια θα συγκεντρώσει πιθανότατα το υψηλότερο τίμημα που μπορεί να φθάσει από είκοσι έως και σαράντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με σχεδόν νεκρή την διαφημιστική αγορά, υπολογίζεται στα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή όμως τα κριτήρια καθορισμού της προσφοράς, δεν είναι μόνο οικονομικά, εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες, οτι το τελικό τίμημα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το δεκαπλάσιο της πραγματικής αξίας.

Μάλιστα κάθε εταιρεία ξεχωριστά έχει καταστρώσει την δική της στρατηγική,με εναλλακτικά σενάρια δράσης, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας. Ορισμένες από αυτές δηλώνουν ήδη οτι δεν σκοπεύουν να προσφέρουν τίμημα που να υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει αν το εννοούν, ή αν το λένε για να “θολώσουν τα νερά” και να παραπλανήσουν τους αντιπάλους τους.

Το μενού για τους καναλάρχες καθώς θα μείνουν στο κτήριο για τουλάχιστον 48 ώρες 


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ