Στα χνάρια του… Βαρουφάκη ο Μπερλουσκόνι

16

Παρότι έχουν διαφορετική ιδεολογική κατεύθυνση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βαδίζει στα χνάρια του… Γιάνη Βαρουφάκη.

Και αυτό γιατί ο επιχειρηματίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας με ένα άρθρο – προεκλογικό μανιφέστο, καταθέτει την ίδια ακριβώς πρόταση με αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας: Την καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος…

«Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος» γράφει χαρακτηριστικά στη συντηρητική εφημερίδα Libero ο Σ. Μπερλουσκόνι και συνεχίζει:

«Η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την λιρέττα και το ECU, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει επίσης, ότι «κατά την δεκαετία του '80 και του '90, η υποτίμηση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εντός κάποιων ορίων, ως ανταγωνιστικό όπλο» ενώ, τώρα, η Forza Italia προτείνει «την εσωτερική χρήση του δεύτερου νομίσματος ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ζήτηση και στην κατανάλωση, οι οποίες είναι και οι βασικοί μοχλοί για μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της χώρας».

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η πρότασή του είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά δεν παραλείπει να κάνει μια αναφορά στην δυνατότητα μελλοντικής - όπως ο ίδιος ελπίζει - επιστροφής του στην πρωθυπουργία…

Ο Σ. Μπερλουσκόνι το χει βάλει στόχο να επιστρέψει στην εξουσία και για να το κάνει αυτό είναι πρόθυμος να υιοθετήσει τις πιο αντισυμβατικές ιδέες. Έστω και αν προέρχονται από το αντίθετο ιδεολογικό στρατόπεδο, την Αριστερά.