Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ για το Brexit ο Κυριάκος

87

Οι μεγάλες κατευθυντήριες αρχές του ευρωπαϊκού στρατοπέδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου του ΕΛΚ εδώ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άρχισαν στις 10 το πρωί τοπική ώρα.

Για την πολύπλοκη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα ενημερώσει τους ηγέτες του λαϊκού κόμματος ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής από πλευράς Ευρώπης στην όλη διαδικασία.

Το παρόν στην σύνοδο δίνουν μεταξύ όλων η Άνγκελα Μέρκελ ο Έντα Κένι, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως όλα δείχνουν παρά τις αντίθετες προβλέψεις η Ευρώπη κινείται ενωμένα σε αυτή την πορεία, με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ της ανάγκης συνοχής. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.

Η απόφαση των Βρετανών, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, που οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική». Ταυτόχρονα, δηλώνει υπέρμαxoς μιας μεγάλης συμφωνίας αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κράτη και στους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν ο Γιάννης Σμυρλής γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ και η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου τύπου Κύρα Κάπη.

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΕΛΚ έχει προκαλέσει η κίνηση του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να καταργήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα του.

Νωρίς το πρωί ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιοζέφ Ντολ ο οποίος τον απείλησε ακόμα κ με διαγραφή αν δεν κάνει πίσω.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ορμπάν δεσμεύθηκε να το επανεξετάσει!

Τους τόνους εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να σηκώσει η γερμανιδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήδη στα μέσα της εβδομάδας στην γερμανικη βουλή επέκρινε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα.