Στις 10 η συνάντηση εργασίας στο "Νιάρχος" Μακρόν-Τσίπρα με επιχειρηματίες

49

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα σήμερα και ενώ η χθεσινή περιελάμβανε ομιλίες η σημερινή έχει συζητήσεις και μπίζνες.

Μετά το ραντεβού του με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10, στο Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μακρόν, μαζί με τους εκπροσώπους 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα και από την άλλη πλευρά με έλληνες επιχειρηματίες και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουν προσδοκώντας να δρομολογηθούν μεγάλα deal και η επισφράγιση της παραδοσιακής ελληνογαλλικής φιλίας «και συμμαχίας» να συνοδευθεί από ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα.

Πάντως, σήμερα,ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχουν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Και αυτό γιατί, οι εκπρόσωποι της αγοράς που θα συμμετέχουν στο Νιάρχος, θα τους ανακρίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυπληθής αντιπροσωπεία κορυφαίων επιχειρηματιών της Γαλλίας που συνοδεύουν τον Εμανουέλ Μακρόν στο ταξίδι του στη Αθήνα θα απευθύνουν ερωτήσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το αντίστοιχο θα κάνουν και οι Ελληνες επιχειρηματίες στον Γάλλο πρόεδρο.

Η προεργασία για τη σημερινή συνάντηση των Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών έχει ήδη γίνει, καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι για συναντήσεις με τους εκπροσώπους του γαλλικού ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό -ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό, που έχει στο παρελθόν αποτελέσει «λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ» κατά των αποκρατικοποιήσεων...), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα -και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσής τους.

Να σημειωθεί ότι θετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι αποτελεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη γαλλική ΤΟΤΑL. Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία.

Έντονο (και συγκεκριμένο, από τη Societe Generale) ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές νύξεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, οι αμυντικές προμήθειες ενδιαφέρουν πάντα τη Γαλλία και η ελληνογαλλική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι μακρόχρονη και σημαντική -από οικονομικής άποψης- για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, και σίγουρα θα εξετασθούν στη διάρκεια των εδώ επαφών υπουργών και επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν.

Αλλά η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η εκ των πραγμάτων περιστολή των αμυντικών δαπανών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον) για τους Γάλλους ενδιαφερόμενους.