Στους 12 οι νεκροί από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Tεχεράνη (Video)

60

Μια διπλή τρομοκρατική επίθεση, η πρώτη από το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράν συγκλονίζει από το πρωί της Τετάρτης την Τεχεράνη στη σκιά των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και τον διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ με την κατηγορία των στενών σχέσεων με την Τεχεράν.

Την ανάληψη ευθύνης που αναρτήθηκε στο ανεπίσημο «πρακτορείο ειδήσεων» των τζιχαντιστών, το Amaq, μετέδωσε η ιστοσελίδα SITE.

Στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «μαχητές μας χτύπησαν το μαυσωλείο του Χομεϊνί και τη Βουλή στην Τεχεράνη».

Λίγο μετά την ανάρτηση με την ανάληψη ευθύνης, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο μέσα από το κοινοβούλιο όπου διακρίνονται πτώματα στο πάτωμα, ενώ οι δράστες ακούγονται να μιλούν αραβικά.

Η επίθεση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο, έλαβε τέλος λίγο μετά τις 13:30 (ώρα Ελλάδος) καθώς και οι τέσσερις ένοπλοι έπεσαν νεκροί.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 39 έχουν τραυματιστεί στα δύο χτυπήματα.

Οι ομάδες των τρομοκρατών χτύπησαν πρώτα στο κοινοβούλιο της χώρας και σχεδόν ταυτόχρονα στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Μέσα στο κοινοβούλιο βρίσκονταν ακόμα και μικρά παιδιά.

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει ταχθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε ότι συνολικά είχαν σχεδιαστεί τρεις επιθέσεις στην Τεχεράνη με τις αρχές να προλαβαίνουν τη μια από αυτές συλλαμβάνοντας τους δράστες πριν να προχωρήσουν στο χτύπημά τους.

Στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί οι δράστες, όπως φαίνεται, ήταν τέσσερις. Ο ένας έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ο δεύτερος - μια γυναίκα - αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τα πυρά των δραστών έπεσε νεκρός και ένας κηπουρός.

Οι φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης στο μαυσωλείο είναι πολύ σκληρές καθώς δείχνουν νεκρό τον έναν από τους δράστες καθώς και ό,τι απέμεινε από τη γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Ο πρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί χαρακτήρισε «μικρό περιστατικό» την επίθεση στο κοινοβούλιο υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να χειριστούν «τους δειλούς δράστες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δράστες αυτό που ήθελαν ήταν να προκαλέσουν πρόβλημα στο Ιράν. «Το Ιράν είναι δυνατό και αποτελεσματικό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι τρομοκράτες θέλουν να υπονομεύσουν αυτή τη δυνατότητά του» κατέληξε ο Λαριτζανί.