Σφοδρές αντιδράσεις Πιτσιλή (ΓΓΔΕ) και εφοριακών για τη μετεγκατάσταση στο Κεράνης

20

Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες πρόκειται αν ξεκινήσει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η σταδιακή μετακόμιση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων στο ανακαινισμένο κτήριο Κεράνης που στο παρελθόν αποτελούσε εργοστάσιο της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας.

Την ίδια ώρα όμως οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι έβγαζαν κόκκινη κάρτα στο σχέδιο μετεγκατάστασης, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο» ενώ και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής εμφανιζόταν τουλάχιστον επιφυλακτικός, προτάσσοντας την ανάγκη παροχής στοιχείων που να δικαιολογούν τη μετεγκατάσταση.

Μάλιστα ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά», χωρίς να έχει υπολογιστεί επακριβώς τι θα σημάνει η μετεγκατάσταση σε όρους αποδοτικότητας της εργασίας τους και τυχόν ανατροπών στην προσωπική τους ζωή.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε ο κ. Πιτσιλής στα προβλήματα μεταφοράς των εργαζομένων από το κέντρο της Αθήνας στη Λεωφόρο Θηβών αλλά και σε όρους εξυπηρέτησης των φορολογούμενων που επισκέπτονται τις υπηρεσίες. Μάλιστα, στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Μεγάλες αντιδράσεις από τους υπαλλήλους
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ υποστηρίζει ότι η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ' τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ' τα ταμεία του δημοσίου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσοι υπήρχε κίνδυνος να ''χαλάσουν'' τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο Κεράνης.

Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσοι τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.

Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

· Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;

· Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν στο κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;

· Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου Κεράνης;».