Σόιμπλε: Να σταματήσει η εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ

112

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό διεθνή ρόλο, αναφέρει σε άρθρο του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η απάντηση σε σειρά κρίσεων, από την ασφάλεια έως την κλιματική αλλαγή, είναι να υπάρξει ενότητα και να σταματήσει η εξάρτηση της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει βρεθεί σε αναμονή πολύ καιρό τώρα, περιμένοντας τις ΗΠΑ να δράσουν και να καλύψουν τις ελλείψεις στην πολιτική της.

«Ηρθε πια η ώρα να σκεφτούμε περισσότερο τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης, πέρα από όλη τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ίδια την ΕΕ», τονίζει στο άρθρο του, το οποίο έγραψε για τον δημοσιογραφικό όμιλο Funke με αφορμή το διεθνές Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια και δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα, ο γερμανός υπουργός αναφέρει: «Περισσότεροι Αμερικανοί αναρωτιούνται, και όχι λανθασμένα, και όχι απλώς από τις τελευταίες εκλογές, εάν οι υποχρεώσεις και ευθύνες στην υπερατλαντική συμμαχία έχουν διανεμηθεί σωστά».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ και επιθυμεί τα μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Ο Σόιμπλε απορρίπτει την επιστροφή σε εθνικιστικές ή απομονωτικές πολιτικές.

«Τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας - είτε πρόκειται περί ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης ή ανταγωνισμού - δεν απαντώνται με το να βαδίζει κανείς μόνος του. Για εμάς, γερμανική ευθύνη σημαίνει συλλογική δράση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαραίτητη», υπογραμμίζει.